Perfectionisme

Een topic over perfectionisme! Zelf krijg ik weleens het idee dat er iets van een betekenisverschuiving aan de gang is bij dit woord: dat men er vaak mee lijkt te bedoelen ‘ik denk dat ik van mezelf kan zeggen dat ik hoge standaarden heb en mijn best doe om goed werk af te leveren’. In plaats van een echt dwangmatig streven naar volmaaktheid, wat veel meer impact op je leven heeft, waar ik het eerder mee associeer. Hoe zien jullie dit? Wat betekent perfectionisme voor jullie?

4 likes

Het betekent jezelf de tering in werken om perfect werk af te leveren. Echt perfect werk.

Ik leefde zo tot aan m’n 21e en heb daarna een mentaliteitsomslag ondergaan :smile:

3 likes

Waar ik als eerste aan moet denken is dat het bij mij wel eens efficient werken in de weg zit. Als ik bijvoorbeeld voor werk snel iets moet typen, waarbij het echt totaal niet boeiend is of je staccato schrijft of volle zinnen maakt, krijg ik het klaar om ergens puntjes weg te gaan halen of toe te gaan voegen, omdat ik er niet tegen kan dat ik een keer afkorting zonder puntjes heb geschreven (ivm) en daarna met puntjes (w.v.).

Er zit wat dwangmatigs in.

Ik ga soms ook “werk” van anderen corrigeren, omdat ik er niet tegen kan dat iets niet met een hoofdletter staat.

Kan me voorstellen dat dat voor een ander echt rete-irritant is.

En ja, uiteindelijk lever ik goed werk af, maar soms is die lat zo hoog leggen gewoon echt niet nodig, en ik weet dat, maar kan er niet echt goed naar handelen. Best vermoeiend ook.

8 likes

Heb je dat van de ene dag op de andere gewoon gedaan, of had je daar hulp voor? Ben benieuwd!

Ik denk dat het ook eerder te maken heeft met wat je niet wilt, dan met wat je na zou streven: die perfectie daar gaat het helemaal niet om, het gaat om het voorkomen van afkeuring en afwijzing. Door jezelf of door anderen. Dat is denk ik ook waar vooral het verschil in zit met ‘gewoon heel goed willen presteren’.

8 likes

Ik ben heel zwaar depressief geweest en had hele grote angsten voor deadlines op mijn studies. Toen kreeg ik psychische hulp, maar vooral voor de depressieve gedachten en angsten. Maar niet-perfect werk afleveren was één van mijn angsten. Ik had soms echt hartkloppingen terwijl ik bijvoorbeeld voor de derde keer een essay las om te corrigeren. Mijn motto was ‘Ik lever niks in met mijn naam eronder als ik er niet volledig achter sta’, wat ik dan invulde als ‘als het niet geheel perfect is’. Ik haalde ook cum laude mijn P, super nutteloos.

Dus psychische hulp heeft geholpen, daarbij heb ik mijn vader ook 3x bijna dood zien gaan. Dat zette het leven ook wel in perspectief. Ik merk nu dat ik verder kom in m’n leven door meer schijt te hebben. Ik geef wel om dingen die écht belangrijk zijn voor me, maar perfecte essays en tentamens inleveren valt daar niet meer onder. Succesvol zijn wel, maar dat kan ook met zessen en zevens en een goede baan.

4 likes

Herkennen sommigen het ook dat je door je perfectionisme dingen juist níet doet? Bijvoorbeeld uit angst dat het niet goed genoeg is, dat je iets nog liever niet doet dan wel.

10 likes

Bij mij is het ook dwangmatig en zonder echte ‘beloning’. Dus het is eerst heel lang voor mijn gevoel niet ‘af’ ergo volledige garbage die het daglicht niet mag zien, dan zit ik er te lang aan (en te laat, want ook uitsteller), en dan uiteindelijk kan het er voor mijn gevoel mee door, want er zitten geen fouten en problemen meer in. Maar dan nog kan ik niet echt genieten van ‘dat heb ik maar even perfect gedaan’. Vind het ook heel moeilijk om complimenten van anderen over mijn werk te accepteren.

Edit: en ik ben een draak om mee samen te werken.

4 likes

Het stomme is dat ik het zelf dus goed besef, en soms ben ik toch wel eens iets vergeten (ja echt) en ik merk nu dat ik dan niet minder gewaardeerd word als persoon/professional, mensen worden niet boos, zijn niet teleurgesteld… Met andere woorden: het geeft niets als het een keer een 6 is in plaats van een 10.

Dus al die psychologische kronkels kan ik door trial en exposure wel recht strijken, maar het zit ook voor een deel gewoon in je karakter. En dan is het harder werken om er tegenin te gaan dan om er in mee te gaan, en wat doe je dan, weg van de minste weerstand meestal.

Oh ja vervelende bijkomstigheid is wel dat ik voor anderen de lat ook hoog leg en als mensen hun taken niet (goed genoeg) doen, wil ik gaan overnemen. Maar dat ben ik dus wel echt heel actief aan het afleren. Laat anderen maar op hun bek gaan, niet jouw probleem.

2 likes

Ja óf je weet dat je dat level van perfectie kunt halen, dus is het toch een intrinsieke wil om die perfectie te leveren. Zodat anderen onder de indruk zijn en je kansen op succes in de toekomst vergroten.

Maar idd angst voor afwijzing hangt er zeker mee samen. Ik heb tegenwoordig ook zoveel meer tolerantie voor afgewezen worden. Das Leben ist kein Ponyhof.

1 like

Weet je wat ik dan wel weer heb, als ik (in mijn werk) vind dat ik dan dingen super goed heb geregeld, kan ik het ook wel los laten. En als het dan mis gaat denk ik wel: nouja aan jou lag het niet.

Dus dat kan wel naast elkaar bestaan. Ik heb geen faalangst ofzo en ben eigenlijk ook niet onzeker. Ik weet wat ik kan, ben daarin best zelfverzekerd.

1 like

Bij mij hangt perfectionisme vaak samen met mijn gezondheidssituatie en heeft daar ook weer negatieve invloed op. Als ik lange tijd ‘gewoon’ kan functioneren in de zin dat ik bijvoorbeeld werk, studeer en nog sociale dingen doe, dan kan ik mijzelf afremmen in mijn streven naar volmaaktheid. Nu ik maar een taak had: het schrijven van mijn scriptie, toen kwam de dwangmatige gevoelens weer naar boven drijven die vaak gepaard zijn met lichte woede-uitbarstingen. Het gevolg hiervan is dat ik blokkeer en onderpresteer omdat ik mijzelf uitput omdat ik eeuwig door blijf gaan met het aanbrengen van verbeteren die vaak geen verbeteringen zijn.

2 likes

Ik denk dat perfectionisme ook wel vaak een ego dingetje is (onbewust).

4 likes

Ik denk het misschien ook wel, maar ben benieuwd naar je theorie.

ja, het kwetsbare ego vindt het al snel niet leuk

2 likes

Perfectionisme uit zich bij mij ook in faalangst. Gelukkig is dat met de jaren wel minder geworden. Maar het is nog steeds aanwezig. En ik herken het uitstelgedrag ook wel.

Bij mij is het perfectionisme helaas ook echt een negatieve eigenschap en niet zo’n mooie als het tegenwoordig op alle sollicitatie adviezen sites gebruikt wordt.

Ik heb er mijn hele leven mee geworsteld en het zo ver laten komen dat ik thuis zat met depressieve gevoelens, angstklachten, slapeloosheid. Dit is tijdens mijn 2e opleiding gebeurd en het ging echt niet meer verder. Na veel te lang gewacht te hebben ben ik bij een psycholoog geweest. Uiteindelijk heb ik de opleiding niet afgemaakt, dat gaf me eindelijk wat rust. Al heb ik jaren later nog steeds spijt dat ik het zover heb laten komen en voelt het als falen dat ik de opleiding gestopt ben.
Ik blokkeer volledig als ik bepaalde dingen moet doen omdat ik nooit aan mijn hoge eisen kan voldoen. Gelukkig kan ik er tegenwoordig beter mee om gaan en mijn vriend herkent het ook snel als ik er weer tegen aan loopt. Hij helpt mij heel erg relativeren.

1 like

Ja ik weet het niet precies hoor, maar ‘gewoon is niet goed genoeg’ is ook wel een beetje de gedachte dat jij niet gewoon bent en beter kan. Dat zal denk ik vaak samen gaan met een relatief groot ego, toch?

Ik ben er meer over gaan nadenken sinds ik studenten met hun scripties begeleid/scripties nakijk. Sommige studenten doen alleen het broodnodige, anderen doen hun best, en anderen raken helemaal van de kaart door hun perfectionisme. De meest gesjeesde studenten die echt heel graag alles perfect willen doen schrijven niet per se de beste scripties (en zitten zichzelf vaak in de weg). Het is dus niet zo dat zij ‘perfecte’ resultaten leveren of automatisch beter zijn dan hun medestudenten, maar zij handelen denk ik toch wel een beetje vanuit die overtuiging. Maar ik ben geen psycholoog, wie weet heeft het niks met elkaar te maken.

5 likes

Lastig wordt t als t ego-syntonisch is, zoals dat heet, dus als je helemaal niet vindt dat je een probleem hebt want perfectie muss sein right?

2 likes

Hm oke, denk juist dat de echte perfectionisten best wel worstelen met hun zelfbeeld.

Het is los van karaktertrekken ook een soort coping-mechanisme en je zet coping in als er dingen stuk zijn cq vanzelf niet lekker lopen.

5 likes