Het grote medische vragen-topic #2

Als ik fiets dan krijg ik soms (steeds vaker) ontzettende pijn bij mijn schouderbladen, een erge druk op de borst/benauwd gevoel en heb ik braakneigingen. Ik twijfel om een longfunctie test aan te vragen (ik heb dat vaker gehad ivm hartproblemen en de laatste is alweer even geleden) maar ben bang dat ik mij aanstel? Weet iemand of het logisch is om voor zoiets zo’n test te vragen?

1 like

Als je twijfelt of het astma kan zijn: een longfunctie test via de huisarts is niet voldoende om dat uit te sluiten. Dan moet je eigenlijk een provocatietest in het ziekenhuis doen. Je kan ook vragen om een kortwerkende luchtwegverwijder vragen om te kijken of dat helpt!

Jaa ik denk niet dat het astma is (al kan dat natuurlijk wel, maar heb daar echt geen verstand van), maar heb vroeger regelmatige controles (fietstest, piepjestest :sob:) gehad ivm hartproblemen dus ga er dan eigenlijk beetje vanuit dat er een verband kan zijn?

1 like

Oh oké, ik begreep het niet helemaal. Hartproblemen zou zeker kunnen, ik weet niet wat je in het verleden had/nog hebt. Het klinkt iig als iets om mee naar een arts te gaan.

1 like

Long en hart werken met elkaar samen en beïnvloeden elkaars functie dus ook. Lijkt me beter dat je bij je specialist (cardioloog) of huisarts neerlegt ter beoordeling.

1 like

@tessel toch maar even mijn cardioloog een bericht sturen dan. Hopelijk vindt ze dat niet gek. Dankjulliewel.

1 like

Dus de testjes die ik heb gedaan bij de astmamiep van de huisarts zeggen niet zo veel? Drie jaar terug is aan de hand daarvan besloten dat ik niks had en geen puffer meer. En hoewel ik nog steeds leef en ook niet echt astma heb als in die dodelijke aanvallen (nooit gehad maar had wel blauw pufje), heb ik wel “iets” aan mn longen en was dat pufje wel fijn op bv mistdagen of als mn longen weer eens piepen.

Je kan op die manier wel de diagnose astma stellen maar bij een deel, vooral met wat mildere vorm, kan het niet op die manier. Dan moet je een histamine/methacholine provocatietest doen in het ziekenhuis. Heb ik zelf ook voor moeten aandringen maar daar bleek uit dat ik zelf astma heb. Zo kan je beoordelen of jouw luchtwegen eerder reageren op een prikkelende stof dan bij anderen.

En sowieso is regelmatig gebruik van alleen de blauwe puffer niet echt meer van deze tijd, dan pak je de onderliggende ontstekingsreactie niet aan.

Oh, en de komst van de praktijk ondersteuner is een hele belangrijke toevoeging aan de zorg voor patiënten met chronische longziekten! Laagdrempelig overleg en jaarlijkse controle zonder hoge kosten.

4 likes

Als ik ooit de moed vind of als ik weer eens bij de huisarts ben zal ik er eens naar vragen.

Want soms piepende/krakende longen is niet gewoon normaal toch?

1 like

Nee piepen past wel echt bij astma, vooral als je het vroeger ook al had. Lang niet iedereen groeit er overheen, ook al heb je lange periodes gehad waarin je geen klachten hebt.

2 likes

Vraagje, ik heb sinds mijn zwangerschap erg veel last van spontane bloedneuzen. En dan niet een beetje… maar t is alsof er een kraan wordt open gezet. Het komt er werkelijk overal uit (sorry voor de visuals :sweat_smile:). Weet iemand nog makkelijke dingen die ik kan doen om dit te minimaliseren? Las al iets over vitamine c en een neuszalf op internet.

Als het zo erg is zou je het beter door de arts en eventueel de kno arts kunnen laten beoordelen of er wat vaatjes dicht gebrand kunnen worden en of je bloedplaatjes in orde zijn. Op zich is af en toe een bloedneusje tijdens het zwangerschap normaal omdat het net allemaal wat meer opgezwollen en meer doorbloed is.

3 likes

Bedankt, dat is een duidelijk verhaal. Dat het wat meer voorkomt had ik inderdaad al gezien :slight_smile: mijn bloedneuzen lijken alleen maar erger te worden en met de laatste circa 2 uur bezig geweest totdat het echt goed gestopt was. Ik ga na het weekend even aan de bel trekken!

Even bloed laten prikken voor controle van je trombocyten (bloedplaatjes)! Het kan zijn dat het gewoon bij de zwangerschap hoort, maar er bestaan ook een aantal zwangerschapsgerelateerde problemen waardoor je lage bloedplaatjes krijgt en dan moet dat in de zwangerschap verder gecontroleerd worden, ook ikv veiligheid voor de baby. Hoe ver ben je?

Ik heb een vraag wat betreft mijn dochter van 14 maanden:

Vorige week vrijdag opgehaald van de opvang want ze had 38 graden koorts en dunne ontlasting. Eenmaal thuis was het eigenlijk weer over en ze toonde totaal niet ziek verder. Afgelopen donderdag belde de opvang weer dat ze 38.8 had, verder wel happy was maar wel opgehaald moest worden. Thuis was het 38.3 en veel slapen maar verder geen zichtbare klachten en ze was best happy. Vrijdag (gisteren) hele dag niks aan de hand, maar wel plekje op haar neus laten controleren wat krentenbaard blijkt te zijn. Alleen is koorts geen echt verschijnsel van krentenbaard, dus ik vermoed dat het los van staat.

Vandaag weer de hele dag verhoging, variërend van 37.5 tot 38.3. Het is echt welk moment je meet hoe hoog de temperatuur is; het is ook 36.5 geweest vandaag. Ze is prima te pas, misschien iets rustiger maar ze eet en drinkt prima en ook niet extra moe.

Nu mijn vraag: wat moet ik hier mee? Is dit een vaag virus waar ik niet vanaf weet? Kan het kwaad? De huisarts zei vrijdag dat ik contact op moet nemen als ze koorts krijgt, maar echt hoge koorts heeft ze niet (gehad). Ik merk dat ik me best zorgen maak, en dat komt ook grotendeels door mijn eigen angststoornis, maar ik vind het best vage klachten voor zo’n jong meisje.

Heeft ze geen last van doorkomende tanden?

3 likes

14 maanden, onlangs BMR gehad?

2 likes

Jawel, maar ik lees eigenlijk overal dat het nooit is bewezen dat koorts/verhoging dat kan veroorzaken.

@Ovenschaal nee, die staat voor maandag op de planning!

2 likes

Oh nou dan is dat het niet. Misschien vijfde ziekte/zesde ziekte/andere willekeurige kinderziektes (en staat het dagje koorts de week ervoor los van)

2 likes

Dit topic is na het bereiken van de maximumlimiet van 5000 antwoorden automatisch gesloten. Continue discussion at Het grote medische vragen-topic #2 (Deel 2).