Mededeling onderhoud morgen

Groot forumonderhoud

Zondag 2 december tussen 05:00 en 09:00 vindt groot forumonderhoud plaats. Tijdens dit onderhoud is het forum een tijd niet beschikbaar.

Wat gaat er gebeuren?

We gaan het forum verplaatsen van de huidige server naar een nieuwe server. Dat betekent dat alle content (posts, foto’s, links, likes, ga zo maar door) wordt overgezet.

Waarom eigenlijk?

Jullie maken met zoveel enthousiasme gebruik van het forum dat de server waar deze op draait eigenlijk niet snel genoeg meer is. Dus we gaan het forum oppakken en verplaatsen naar een nieuwe server.

Komt alles over, of raak ik wat kwijt?

Alles wordt overgezet, dus je gaat niks kwijt raken.

Gaan er verder nog dingen veranderen?

Wat kleine zaken. Bij de migratie voeren we meteen een upgrade uit waardoor we weer wat bugs opgelost hebben.

Hoe weten we dat het forum wordt verplaatst en wanneer weten we dat het weer terug is?

We gaan proberen om jullie goed op de hoogte te houden van de vorderingen door wat updates te plaatsen. Er is echter een moment dat dat niet lukt en dat even helemaal niks beschikbaar meer is. Dat is het moment dat het forum daadwerkelijk ‘verhuist’. Daarna komt het weer terug en dan is het ook allemaal meteen klaar.

Bonusvraag: Kun je wat meer over de techniek vertellen?

Sure! Doettie graag, die @anon25548216 , kletsen over techniek.

Het forum draait in een virtuele server, waarbij de virtualisatielaag zelf is gebaseerd op Xen. Dat betekent dus ook dat er twee soorten server zijn: de virtuele server en de onderliggende fysieke server. Die laatste wordt ook wel hypervisor genoemd trouwens.

De reden dat we overstappen naar een andere server is omdat de huidige hypervisor gebruik maakt van een reks (array) van traditionele harddisks, van die dingen met draaiende schijfjes erin. En die zijn wel stabiel, maar niet bestand tegen hordes fanatieke forummers! :slight_smile: Daarbij heeft de huidige hypervisor al het werkgeheugen toegekend aan de draaiende virtuele servers, en dat terwijl we graag het forum iets meer werkgeheugen willen geven.

De nieuwe server heeft in plaats van traditionele harddisks een set SSD’s aan boord, die gebruikmaken van geheugenchips in plaats van draaiende schijfjes. En die zijn aanzienlijk sneller, met name waar het gaat om zaken als opzoekacties in de database (en dat doet dit forum heel veel). En de RAID-controller (het stukje logica dat de losse harddisks/SSD’s samenbundelt tot één opslagsysteem dat tegen uitval van losse harddisks is beschermd) is ook nog eens aanzienlijk sneller.

Daarbij maakt de nieuwe hypervisor gebruik van een iets andere virtualisatietechniek (Proxmox, dat zelf weer gebruik maakt van KVM), en ook dat biedt wat beheervoordelen.

Ten slotte heeft de nieuwe hypervisor ook aanzienlijk meer geheugen waardoor we de virtuele server voor het forum wat meer werkgeheugen kunnen geven.

49 likes

Update: mocht je op de hoogte willen blijven tijdens de werkzaamheden:

3 likes