Het tanden/tandarts topic

Ik ga over twee weken mijn tandvlees bij mijn voorste tanden laten wegsnijden. Ben echt mega zenuwachtig er voor 🥲.

Ik heb vanochtend een scooterongeluk gehad en toen is mijn voortand afgebroken. Nu is ie gelukkig gemaakt dus het ziet er al niet meer akelig uit. Maar het is nog wel super gevoelig, en het “zeurt” eigenlijk constant. Is dit normaal? En wat kan ik hier het beste tegen doen?

1 like

Dat lijkt me wel echt een vraag voor je tandarts om te beantwoorden

Ook @Jeezlouiz
Een vriendin adviseerde me om naar haar tandarts over te stappen. Zij zat helaas al vol, maar er zitten meerdere tandartsen in die praktijk en ben dus naar eentje gegaan die zich ook specialiseert in mondzorg bij kinderen. Ik ben geen enorme held bij de tandarts, dus ik dacht als ze goed is met kinderen zal ze bij mij ook wel heel zachtaardig en rustig zijn, en dat was ook zo.
Ze heeft alles wat m’n vorige, stomme, tandarts had gezegd tegengesproken en haar adviezen waren heel anders. Alles was prima, en behalve wat tandsteen (heb ik altijd) was er niets aan de hand. Supergoed gevoel aan over gehouden, liep gewoon relaxed weer naar buiten en dat is vrij zeldzaam bij de tandarts voor mij. Mijn man was me ook helemaal dankbaar dat ik doorgezet had om te wisselen omdat hij het nu achteraf gezien toch ook wel veel fijner vond zo. Een verhaal met supergoede afloop dus :blush:

4 likes

Super fijn om te horen! :grinning_face_with_smiling_eyes::+1:t4:

Ik ben echt net een dag op vakantie en beet op iets hards en nu doet m’n tand vet pijn. Echt elke aanraking is hel, maar geen aanraking is prima.
Nu was de tandarts al dicht dus kan pas maandag bellen en moet er eentje hier zoeken vrees ik. Iemand enig idee wat het misschien kan zijn? Ik denk dat ik misschien een wortelkanaalbehandeling moet maar hoe snel moet je daarmee zijn ook, een paar dagen weken of maanden :weary:

Misschien is er een breuk in je tand? Kan inderdaad ook een ontsteking zijn.
Alleen is dat vaak een zeurende pijn.

Neem paracetamol en/of ibuprofen in en probeer desnoods naar een noodtandarts te gaan. Als het niet te houden is. Vaak beginnen die dan een wortelkanaalbehandeling.

Sterkte!

1 like

Bedankt voor je antwoord, dat stelt wel gerust! Een breuk zou inderdaad goed kunnen, want het is verder niet pijnlijk als ik er niks tegenaan komt (ook niet door warme of koude dranken) en ik geloof dat deze voortand al eens eerder klappen heeft gehad.
Ik eet voorlopig maar aan de andere kant en dan valt het heel erg mee!

Als het dan verder niet pijn doet zal ik gewoon afwachten, al zit ik nog twee weken in het buitenland. Denk je dat het prima is om het zo te laten mits het niet verergert of verkleurt?Twee weken is natuurlijk best een tijdje, maar zal maandag sowieso eens m’n tandarts bellen.

Ja dat is aan jou, als jij dat prima vind en qua eten en drinken goed te doen is. Dan zou je kunnen wachten.

Zodra het veranderd of wel (blijvend) pijn doet dan wel sowieso tussendoor aan de bel trekken zou ik zeggen.

1 like

Yes dat klinkt goed! Dankjewel voor je tips!!
Ik was gisteren namelijk even bang dat ie straks afsterft en ineens zomaar uitvalt ofzo of dat ze zeggen nee jammer kan er niks meer mee ik trek m eruit :sweat_smile:

1 like

Wat is een goeie, niet te dure elektrische tandenborstel?

Mijn tandarts zei dat het merk niet zoveel uitmaakt, zolang je maar eentje kiest met een poetsdruksensor. De goedkoopste die dat heeft is prima. Daarna wordt het alleen maar duurder door bijvoorbeeld de functie dat je er een app aan kunt koppelen.

1 like

De Beste Koop (= beste prijs/kwaliteitsverhouding) volgens de Consumentenbond is de Oral-B Vitality 100. Test uit 2020 dus vrij recent.

2 likes

Ik moet 3 september een verstandskies laten verwijderen (8 november misschien nog die aan de andere kant) en heb nu dus de monumentale fout gemaakt om Youtubefilmpjes te kijken van de ingreep :no_mouth:

2 likes

Ik weet dat ik de tandarts kan bellen maar toch zou ik graag ervaringen horen of dit normaal is.

Er is eind mei, dus 3 maanden terug, een vulling uit mn linker onderkies gegaan, er is daar toen geboord en weer gevuld (dus best diep geboord aangezien er al een gat zat). Sindsdien is die kies, en eigenlijk hele linker onderkant zo gevoelig voor koud en warm. Dus echt van die zenuwpijn als er wat kouds of warms tegenaan komt die door heel je kaak heen gaat. Geen dagelijkse kloppende pijn ofzo. Dus voel het alleen bij temp. wisseling en niet de hele dag zomaar, maar voelt ook niet 100% goed. Ik eet en drink alleen maar rechts.
Ik las dat de vulling krimpt na het boren en dat kan tandpijn geven en best lang aanhouden, maar hoelang gaat dit nog duren, of is 3 maanden al erg lang? Of heeft iemand dit wel een jaar gehad en ging het over… ben erg bang voor een zenuwbehandeling, dat wil ik echt niet…

Als je er last van was gewoon bellen! Ik heb afgelopen maand 2x een zenuwbehandeling gehad (oke 1 nog afmaken) en dat viel mij mee.
Je kunt beter nu gaan dan wanneer je kies straks gaat ontsteken ofzo, want dat was is echt geen pretje.

Naar de tandarts gaan is zeker niet mijn hobby, maar ik vind het als ik er ben meevallen en ben altijd achteraf blij dat het is opgelost. Misschien niet had advies wat je hoopte, maar ik snap je

1 like

Ik moet ook mijn verstandskies trekken, omdat er 1 blijkbaar horizontaal groeit. Komen ze nu op mijn 29e achter (oke ik was vorig jaar nog bij de tandarts voor iets anders en toen 5 jaar niet geweest, dus ook wel mijn eigen schuld)

Maar moet nog een afspraak maken bij de kaakchirurg. Dit dat ga ik vandaag maar even doen. Ik hoop eigenlijk dat hij gewoon zegt ‘ooh nee hoor, niet nodig, ziet er goed uit.’

Heb jij er ook zoveel zin in?

2 likes

Hahaha onwijs, ik ben nu 30 en heb het gepresteerd om dit jaar voor het eerst in 7 jaar überhaupt naar de tandarts te gaan dus dit jaar echt gelijk jackpot met gaatjes en dus verstandskies- of kiezen :money_mouth_face:

Ik heb de verwijzing gekregen in april/mei maar ging in juni trouwen en het mocht na de bruiloft. Daarna had ik nog mijn vrijgezellenfeest (vanwege corona dus na de bruiloft nog) maar nu geen reden meer om het uit te stellen :upside_down_face:

1 like

@Vlinder nog bedankt voor de geruststelling een paar weken terug! tand zit nog steeds los (en sinds twee dagen bizar ontstoken bult op m’n tandvlees ook leuk) maar maandag mag ik eindelijk naar de tandarts :dancingbanana::dancingbanana:
ik vrees het ergste maar blij dat ik bijna eindelijk kan :thumbsup:

2 likes

Ik ben vanmorgen met m’n zoon van de glijbaan in het zwembad geweest en bij de landing met m’n kin op zijn hoofd geklapt. M’n tanden klapte daardoor op elkaar en er is een minuscuul stukje tand afgebroken.

Nu zag ik net echter dat er toch ook een lichte barst/scheur over m’n tand loopt. Is dit iets wat om beter meteen kan laten checken/behandelen of kan het een weekje wachten? Ik ben nl op vakantie :sweat_smile: (wel in Nederland).

Heb er verder geen last van en gewoon brood en avondeten mee kunnen eten.