Heb je bepaalde boeken waarvan je zegt: dat raad ik iedereen aan om te lezen?
Ja leuk zeg! Grip gebruik ik zelf ook. Ik vind het wel iets te diehard om helemaal te volgen, maar er staan zulke goede tips in voor je dagelijkse werk en voor je jaarplan en het stellen van doelen. Heb je dan op je werk een soortgelijke manier van werken of is het meer dat je leidinggevende je frequent bevraagt over je ontwikkeling? Benieuwd hoe ze dat doen dat je er zo tevreden over bent! In de bedrijven waar ik tot nu toe werkte vond ik dat ze altijd zoveel lieten liggen op dat vlak.
Leuk topic!
Via de gratis luisterbieb app ben ik nu aan het luisteren naar 21 dagen niet klagen van Kevin Weijers! Tot nu toe een erg fijn boek, met wat leuke inzichten.
Interessant topic! Ik heb mijn hele leven al last van angststoornissen en ben daarom altijd heel vermijdend geweest: thuis gewerkt, altijd weglopen voor bepaalde angsten. Maar daardoor loop ik voor mijn gevoel heel erg achter. Dingen die voor anderen normaal en vanzelfsprekend zijn heb ik moeite mee en voor mijn gevoel kan ik gewoon echt niks nuttigs.
Nu ben ik vanaf maart gaan omscholen en duaal een HBO-opleiding in een ziekenhuis gaan volgen. Ik vind het doodeng: ik kan niet goed tegen bloed (gelukkig in mijn functie heel weinig), heb emetofobie en vind omgang met mensen (en zeker kinderen) lastig. Maar ik vind medische dingen en studeren zo interessant, dat ik het toch wilde doen. En onderzoeken uitwerken, medische kennis en klinisch redeneren etc, ben ik ook goed in. Nu heb ik gelukkig een hele chille studiebegeleider die voor mij een soort exposure plan heeft gemaakt. Ben er al een keer bij geweest toen een patiënt ging overgeven, en dat ging eigenlijk heel goed. Volgende stap was een keer meekijken op de OK, maarja kan nu even niet met corona.
Aan de ene kant zie ik er heel erg tegenop om na corona weer te gaan werken, want met je angsten geconfronteerd worden is gewoon kut. Maar aan de andere kant heb ik wel echt het idee dat ik nu heel erg aan mijn persoonlijke ontwikkeling werk. En dat ik hier straks op kan terugkijken met: ja nu ben ik echt enorm gegroeid als persoon en qua vaardigheden.
@Falafel Cursus ga ik zeker even naar kijken! Heb namelijk wel het idee dat mijn gedachtenpatroon wel een stuk beter kan. Hoop wel dat ik niet bij de 36% hoor die na het doen ervan een andere loopbaan wil haha. Kan moeilijk weer iets anders gaan doen.
Sorry voor het mega verhaal! Ben hier in mijn hoofd altijd zo mee bezig, of ik nou wel de goede keuze maak. Of ik niet gewoon wil wat helemaal niet mogelijk is met mijn karakter etc.
Hoiii, even dit topic nieuw leven inblazen. Ik ben laatste half jaar superveel bezig hiermee en merk dat het ook langzaam z’n vruchten afwerpt. Heb zelfs die gare SheFlore cursus van Jessie Jazz gedaan voor belachelijk veel geld (geen aanrader). En wil nu Louise Hay gaan lezen, iemand hier ervaring mee?
Geen ervaring mee maar komt op mn lijstje!
Ik ben nu bezig met een klassieker: “De zeven eigenschappen van persoonlijk leiderschap” van Covey.
Oh echt! Kun je wat meer vertellen over de cursus van Jessie Jazz? Toen ze ‘m ging aankondigen had ik er eens naar gekeken op haar website, maar ik dacht de hele tijd: wat krijg je dan precies? Leek vooral veel geneuzel en weinig concreet. Wel jammer zeg dat je er niet zoveel aan hebt gehad.
Ik ben zelf weer begonnen met iemand te praten. Ze noemt zichzelf counselor en helpt vooral in dat ik beter met mijn gevoel om kan gaan. We kijken ook naar mijn opvoeding en verleden en dan verschillende patronen die daaruit zijn gevolgd. Voelt een beetje als tussen een psycholoog en coach in. Heb echt veel zin in de gesprekken met haar.
Ik vond het uiteindelijk echt heel erg zonde van mijn geld. Het is best duur (300 euro) en je krijgt daarvoor elke week een ‘opdracht’. Bij die opdracht zit dan een begeleidend filmpje van een paar minuten die de opdracht toelicht en soms nog een meditatie erbij. Eerste 3 maanden gaan voornamelijk over terugblik naar verleden en laatste 3 maanden vooruitblik. Super irritant vond ik dat er de hele tijd half nederlands/half engels wordt gesproken. Telkens ‘connecten met jezelf’, ‘je energie feelen’, dat soort dingen. Verder veel dooddoeners: zoals ‘gratitude’ opschrijven, boze stem in je hoofd een naam geven (en dan? blijft bij de oppervlakte), vision board maken. Wat je zegt klopt precies: veel (irritant en gepriviligeerd) geneuzel en weinig concreet. Denk dat je je geld inderdaad beter kan besteden aan praten met een opgeleid iemand ben wel benieuwd wat het verschil is van een counselor en een coach?
Oeh ja, goede klassieker!
Hoe vind je Louise Hay?
Ah janmer dat het een gare cursus was! Ik ben nu de meditatiecursus van Gwen van Poorten aan het doen (Met z’n allen). Tor nu toe echt wel tevreden. Goed te doen en wel waar voor het geld geloof ik.
Heeft iemand misschien interessante boekenaanraders omtrent thema’s als: je niet vergelijken met anderen, een niet perfect leven leiden en daar oké mee zijn, of juist gewoon een ander soort leven of een alternatievere levensstijl hebben, het gevoel dat de tijd dringt en dat je ‘het nu moet maken’, dat je het überhaupt ‘moet’ maken in he leven, FOMO, en alles wat hier maar vaag bij past.
Eigenlijk alles wat een beetje past bij een bijna 30-er met geen vaste job, twijfels over mijn relatie, wonend in een propvol klein appartement, en met maar één vaag idee van wie ik nu ben, kortom in een kleine crisis
Ik weet niet of dit precies is wat je zoekt, maar ik vond De moed van imperfectie van Brene Brown wel een fijn boek om te lezen.
Moest gelijk hieraan denken Lekker laten lullen, Suzette Hermsen | 9789046825068 | Boeken | bol.com
Ja, deze, 100% @jigglypuff Of de kracht van kwetsbaarheid.
Ik moest ook denken aan Zeik niet zo, en Lekker laten lullen. Heb die allebei een tijdje geleden gelezen en niet een hele goede review gegeven maar kan me niet herinneren waarom. Misschien vind jij t wel wat.
Het dertigers dillemma van Nienke Wijnants
The Happines Trap van Russ Harris
Je moet helemaal niks van Lianne keemink
Wat al
Genoemd is, Brene Brown, echt aanraders!
Als je aan persoonlijke ontwikkeling wilt werken, kan het helpen om klein te beginnen. Kies één doel dat belangrijk voor je is, bijvoorbeeld beter luisteren. Neem jezelf voor om tijdens gesprekken minstens één open vraag te stellen of samen te vatten wat de ander zegt. Door het klein en concreet te maken, voelt het haalbaar en kun je echt verandering merken.
Een methode die mij helpt, is WOOP: Wish, Outcome, Obstacle, Plan. Stel, je wilt georganiseerder werken. Denk eerst na over je wens (minder stress), wat dat oplevert (meer overzicht), wat je nu tegenhoudt (bijvoorbeeld uitstelgedrag) en bedenk een plan om daarmee om te gaan, zoals grote taken meteen opdelen in kleinere stappen.
Ik merk ook dat reflectie belangrijk is. Even stilstaan aan het einde van de week: wat ging goed, wat kon beter, en wat ga ik komende week anders doen? Het hoeft niet lang te duren, maar het geeft veel inzicht. Wat ook helpt, is nieuwe gewoontes koppelen aan wat je al doet. Als ik bijvoorbeeld mijn werkdag afsluit, maak ik direct een lijstje voor de volgende dag. Zo wordt het een vast onderdeel van mijn routine.
Soms werkt het motiverend om een uitdaging te doen, bijvoorbeeld 30 dagen lang iets proberen, of iemand erbij te betrekken die je een stok achter de deur geeft. Wat voor mij belangrijk is, is om niet te streng te zijn voor mezelf. Het gaat om kleine, consistente stappen, niet om perfectie. En als je het fijn vindt, kunnen apps zoals Habitica of Trello je hierbij een handje helpen.
Het belangrijkste is dat je iets kiest wat voor jou werkt en het rustig opbouwt. Uiteindelijk is elke kleine stap vooruit er eentje.