PhD topic

Er werd al een tijdje gesproken over een topic speciaal voor FF-ers die bezig zijn met hun PhD. Dus hier is 'ie dan! Uiteraard zijn andere mensen die werkzaam zijn binnen het wetenschappelijke veld hier ook van harte welkom! (postdocs? Docenten? UD’s? Professoren?)

Ik denk dat ik hier vooral veel zal posten om mijn leed te delen. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn PhD en zit momenteel een beetje in een dip. Ik vind het erg lastig om mijn onderwijstaken en onderzoek goed te combineren.

Ik denk eigenlijk al wel redelijk zeker te weten niet verder te willen binnen de academische wereld, wegens de competitie en de onzekerheden die het met zich mee brengt.

Hoe ver zijn jullie? En weten jullie al wat jullie hierna willen doen?

4 likes

Hoeveel onderwijs geef je? En kan je het aangeven aan je begeleiders dat je de combinatie van onderwijs en onderzoek lastig vindt? Ben je er al achter wat voor werkt (wat je nodig hebt om goed te kunnen werken?).

Ik werk als UD en begeleid een aantal promovendi, ik vind het altijd heel fijn als zij aangeven waar ze tegenaan lopen. Ik heb tijdens mijn promotietraject en daarna eigenlijk ook, wel vaker dipjes, maar hoe baker je ze doormaakt, hoe meer vertrouwen ik heb dat ik een ook wel weer uitkom :). Ik vond mijn promotietijd ook niet altijd makkelijk, maar ik vond het echt luxe dat je zo goed kan onderzoeken wat voor jou goed werkt, daar heb je heel veel aan, zowel binnen als buiten de wetenschap!

2 likes

Leuke topic!! Ik ben ruim 1,5 jr geleden gepromoveerd. Ik heb met veel plezier aan dat onderzoek gewerkt en ik mis het onderzoek doen wel een beetje. Combinatie onderzoek en onderwijs is idd lastig en zoals hierboven is aangegeven heb je dat al besproken met je (co)-promoter? maak je wel een planning op papier om samen na te gaan wat reëel is en wat niet?

Inmiddels werk ik weer in het ziekenhuis. Gelukkig zijn er nog mooie co-auterschappen waar ik aan deel neem en hoop volgende jaar mijn werk te combineren met onderzoek.

1 like

Leuk topic! Ik ben net begonnen aan mijn derde en laatste jaar. In mijn tweede jaar heb ik een beetje onderwijs gegeven en dit jaar ga ik enkel scripties begeleiden. Ik krijg al wel een beetje proefschrift-stress… Heb gelukkig hele fijne begeleiders die me mijn gang laten gaan qua eigen ideeën en creativiteit, heb van mede-promovendi wel gehoord dat dat ook anders kan zijn.

Wat leuk dat je bezig bent met een BKO-traject! Ik zou wel graag op de universiteit blijven werken maar ik weet niet zo goed wat mijn mogelijkheden zijn.

1 like

Wat goed dat je het aangeeft bij je begeleiders! En goed ook dat je al bezig bent met je BKO. Willen hierna het onderwijs in of is het voor erbij? In dit soort drukke tijden waar je ook een beetje een dipje hebt, kan het ook helpen om even de balans op te maken: doe je wel genoeg dingen waar je van oplaadt? Of doe je alleen maar klusjes? Misschien kan je tijdelijk even een ander klusje wat vooral energie kost even laten/overdragen, of gewoon even niet alles op 100%/180% doen. Het allerbelangrijkste is dat het goed met jou gaat, dan komt het onderzoek ook echt wel goed.

Ah leuk topic! Ik zit in mijn tweede jaar en het loopt nu heel goed, afgezien van wat dipjes in schrijven, maar het eerste jaar was echt enorm stressvol door een niet-realistische planning vanuit de groep die de subsidie aanvraag had gedaan. Maar nu is het vooral erg leuk, zat werk te doen en wel een hoop afwisseling want het is ook een project wat direct al in de praktijk staat.

@LizzyBennet Ik zat ook te denken over een BKO traject, maar ik begreep dat het inderdaad best wel zwaar is en dat veel PhD studenten het uiteindelijk afronden na hun PhD traject. Een dip hoort er af en toe wel bij, maar je moet ook wel voldoende tijd hebben voor je eigen project natuurlijk dus om geen/minder onderwijs te geven en wel begeleiding te doen, klinkt als een goed plan!

1 like

Ik ben gestopt na 2.5 jaar en geen dag spijt ervan gehad. Hoewel ik ergens wel graag onderzoek zou doen, was dat gewoon niet de goede plek. Ik ben echter wel een beetje huiverig omdat ik geen enorme ambities heb en universiteiten geen beste werkgevers zijn en de competitie is moordend. Momenteel werk ik bij de grote onderzoeksfinancier en van de zijlijn nog wel een beetje bezig met wetenschappelijk onderzoek daardoor dus, maar ik weet wel dat hier niet mijn toekomst ligt.

Gepromoveerd op een nieuw vorm van bevolkingsonderzoek. Ligt bij Gezondheidsraad ter goedkeuring om het landelijk in te voeren. Ben er heel erg trots op, haha.

30 likes

Ik ben deze week begonnen aan een PhD in Engeland. Vooral veel info gekregen met slle deadlines en andere verplichtingen. Alles net wat anders dan in Nederland, bijvoorbeeld je hoeft niet per se te publiceren (iig waar ik zit).

2 likes

Leuk topic!! Ik ga aankomend jaar beginnen aan mijn proposal voor een promotieonderzoek. Daarna natuurlijk nog een grant application doen bij de onderzoeksschool.

Hebben jullie op een bestaande positie gesolliciteerd of ook zelf een onderzoeksvoorstel geschreven?

Ik promoveer in de psychologie, maar mijn proefschrift wordt een mix van historische papers (ben geen historicus) en kwantitatieve papers. Het is een beetje een mixed-methods studie

3 likes

Leuk! Ik doe mijn PhD ook aan een Engelse universiteit maar dit jaar werk ik fulltime als gastonderzoeker aan een Nederlandse universiteit.

2 likes

Ik promoveer in de medische wetenschap (in het lab, geen klinisch onderzoek) en volgens mij is dat echt heel anders dan andere disciplines. Zo geef ik geen onderwijs, behalve het begeleiden van 1-2 studenten tijdens m’n promotietraject.
Maar ik vind het lab-werk echt super leuk, en het bedenken van de experimenten en ook in-silico analyses. Ik ben van oorsprong arts, maar ik denk dat ik niet meer terug het ziekenhuis in wil, maar in de wetenschap blijf.
Ik vind schrijven alleen echt zo moeilijk! Ik hoop dat dit iets is wat zich nog wel zal ontwikkelen tijdens mijn traject, want zeker als ik verder kom in mijn carrière zal dit een steeds grotere rol spelen.
Ik vind het moeilijk om een goede lijn te verzinnen en loop ook vaak vast. En stel het ook uit, dan ga ik labdingen doen of andere taken. Maar ik wil toch ook graag wel een paper haha.

Ik zit halverwege m’n 2e jaar trouwens (van een traject van 4 jaar)

6 likes

Wat een leuk topic! Ik ben ook aan het promoveren in de medische wetenschap (op de grens klinisch/fundamenteel onderzoek) zonder geneeskundige achtergrond. Ik ben inmiddels ruim 4,5 jaar bezig, en hoop het in de komende maanden af te ronden.

Vind het nu vooral lastig te bedenken wat ik hierna zou willen doen. Hoe is dat bij jullie?

2 likes

Hoe kijk je inmiddels op je promotie terug? Is het onmisbaar geweest? En had je iets veranderd als je toen al de kennis had die je nu hebt?

1 like

Ik ken net als @LizzyBennet echt niemand die het binnen de 4 jaar haalt! Wel echt kut dat je in je eigen tijd door moet wel :frown:

Welke verwachtingen had je voordat je eraan begon? En hoe zijn die wel of niet uitgekomen?

Ik snap dat je baalt dat het niet gelukt is om het binnen je beurs af te ronden, maar wat anderen ook zeggen, de meeste mensen op mijn afdeling zijn ook uitgelopen! Enkele collega’s hebben het gered binnen de tijd van hun beurs maar dat ging wel echt ten koste van hun gezondheid (mentaal en fysiek). Dat wil ik ook echt niet.

Erg leuke tijd gehad! Ik zou misschien nog sneller willen promoveren hehe. Heb iets korter dan 3,5 jaar onderzoek gedaan (icl eenmaal zwangerschaps verlof) Vervolgens was er embargo op deel van de data waardoor pas precies na 1 jaar mogen verdedigen. Verder zou ik niets hebben veranderd.

Ik deed promotie omdat ik het echt heel graag wilde en deels ook voor een specialisatieplek.

Wat leuk dat hier zo veel PhDers zitten!

Ik zit in de moleculaire biologie en genetica. Na 5,5 jaar ben ik nu in de ww mijn thesis aan het schrijven. Daarvoor er door experimenten nauwelijks tijd voor gehad. Ik baal er flink van want had het liever betaald willen afronden maar dat zit er niet in bij mijn baas. Ken mensen die betaald krijgen tot het naar de leescommissie gaat en dus mensen zoals ik.

Moeilijkste moment was toen mijn hoofdproject op drijfzand gebaseerd was zonder dat het mijn schuld was (ga er liever niet teveel op in). Kon gewoon 2 jaar werk in de prullenbak gooien.

Nu denken jullie misschien dat ik het liefst gillend van de academie zou wegrennen, maar ben juist vastberaden dat ik meer kan laten zien dat dit kloteproject. Dus ik ben nu bezig een postdoc te zoeken in het buitenland.

4 likes

Jawel. Inderdaad zijn er verschillende cursussen/loopbaanbegeleidingen over de mogelijkheden, maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze. Ik besef me steeds meer dat mijn universiteit vooral gefocused heeft op de mogelijkheden binnen de academi, maar dat de industrie nooit zo aan bod is gekomen.
Ik denk dat ik nog even in de academi wil blijven, maar mogelijk zwicht ik later wel voor de stabiliteit binnen een bedrijf…

1 like