Programmeren

Bij deze: het topic over programmeren.

Vertel hier welke programmeertaal je gebruikt, of welke je aan het leren bent.

Als je goede links hebt naar websites over programmeren, tag mij dan. Ik voeg ze toe in de beginpost.
Ik zal proberen ze zo netjes mogelijk op te delen. Mocht je toevoegingen hebben, tag me please.

Verder overziet programmer kitty van @Suvi dit topic.

General (niet codetaal gebonden)

Leer Online programmeren

Udemy
edX (free online course van oa MIT; ook programmeren
freeCodeCamp

Apps online learning programmeren
SoloLearn
Swift Playgrounds

Codeer een game
Codingame

Andere
Codam (gratis school Amsterdam)


Python

Download Python hier

IDE
Spyder
Pycharm

Online learning
Coding Bat

Andere
Voor Dummies - Programmeren met Python voor Dummies, John Paul Mueller (boek/ e-boek)

3 likes

Ik doe R en ben Python aan het leren, maar doe het te weinig. Vind het superleuk, maar het is wel lastig van taal te wisselen als je eenmaal proficient bent in een ander.
Edit: gebruik het dus ook meer voor data-analyse dan voor diehard programmeren

2 likes

Ik ga volgen! Ik ken 1 vrij simpele taal redelijk goed, en een beetje batch/Powershell en SQL. Overall wel nog beginnerniveau denk ik.
Maar ik ga ander werk doen en zou wel meer willen programmeren. Dat zal dan waarschijnlijk iets van een Javascript framework (ik hoop dat ik dit goed zeg haha) worden.

1 like

Ik heb tijdens mijn studie R geleerd, maar daar heb ik nadien nooit meer iets mee gedaan. Voor mijn werk nu gebruik ik heel veel SQL (is niet echt programmeren maar wel code schrijven). Dat heb ik geleerd door een cursusje via Udemy te volgen. Verder ben ik nu vrij veel bezig met Scratch, omdat ik dit graag wil aanleren aan mijn neefjes, maar stiekem vind ik het gewoon ook wel leuk om te doen. Het ziet er natuurlijk wel kinderachtig uit, maar je kan er nog best geavanceerde dingen mee maken, en je leert de algemene logica achter programmeren wel goed. De volgende logische stap zou dan Python zijn, daar wil ik binnenkort dus ook wel graag mee beginnen. En dat zou in de toekomst ook nog handig kunnen zijn voor mijn job, in tegenstelling tot Scratch :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Ik heb bij mijn studie basiskennis opgedaan in html/css, java en javascript. Nu ik ben afgestudeerd doe ik er niets meer mee. Wil het eigenlijk wel weer oppakken, maar moet eerst een baan hebben om daar rustig mee aan de gang te gaan (nu alle focus op solliciteren)

Vraag mij gelijk af wat jullie het verschil vinden tussen programmeren en code schrijven. Heb het er al vaker met mensen over gehad en zie dat @VeresPalne het ook weer aankaart.

1 like

Leuk! Ik heb 0 achtergrond in programmeren (taal en cultuurstudie gedaan) maar vind het superinteressant allemaal. Heb jaren terug wel eens wat gedaan maar dat is behoorlijk weggezakt allemaal, en ben nu pas met Python begonnen. Ik zit veel in de trein dus ik oefen met een app, SoloLearn, zodat ik die tijd ook eens nuttig invul. Voor zover ik tot nu toe kan beoordelen werkt het wel fijn, ben echt nog met de basis bezig en dat is echt met lesjes, eerst uitleg en dan vragen/opdrachtjes, maar er zitten geloof ik ook allerlei challenges in enzo.

1 like

Ik gebruik SQL eigenlijk vooral om databases te bevragen (met select statements, als je dat iets zegt). Dus dan is het resultaat gewoon een selectie van data die aan mijn gevraagde voorwaarden voldoet. Bij programmeren geef je de computer volgens mij meer instructies om echt iets uit te voeren, dat vind ik bij SQL niet echt het geval. Maar het onderscheid is volgens mij wel vrij vaag, dit is ook maar hoe ik het zie en is nergens wetenschappelijk op gebaseerd ofzo :stuck_out_tongue:

2 likes

Zit het bij programmeren niet al in het woord zelf? Je schrijft programma’s. Coderen lijkt me dan dat je informatie van het een naar het ander omzet toch?

Verder ben ik ook een noob haha. Ik heb net via werk een vierdaagse cursus python gedaan, dus nu een project kiezen en dat proberen uit te voeren. Heb nu in de IDE PyCharm gewerkt. Wat vinden jullie fijne IDES?

Ik heb wel eens wat dingen geprobeerd: html, css, javascript, python, c, en swift. Via FreeCodeCamp, Codecademy, edX, en de app Playgrounds op de iPad. Maar op een gegeven moment loop ik steeds vast en geef ik het weer op. De stap van simpele beginnersoefeningen uitvoeren naar echt wat maken vind ik groot! Alleen met html en css kan ik vrij goed overweg maar dat is niet “echt programmeren” imo.

Heb wel 20 sites om het te leren tussen m’n favorieten staan waar ik ‘ooit nog’ mee aan de slag wil. Maar vind het best wel moeilijk en dat houdt me dan tegen verder te gaan : (. Terwijl het me zo leuk lijkt te kunnen.

Als je echt diep in programmeren wil duiken is CS50 op edX (gratis cursus) wel een aanrader, maar de oefeningen vond ik zelf wel heel moeilijk. Halverwege ergens vastgelopen en toen had ik geen zin meer (#doorzetter :’)). Die cursus gaat ook diep in ook op hoe computers werken en algoritmes en hoe alles echt werkt en zo.

Nu meteen al wat opgestoken van dit topic want wist dus niet wat een IDE was. Thanks haha er gaat al weer een wereld voor me open.

2 likes

Ik vind Spyder fijn werken om echt te programmeren. Maar het hangt ook heel erg af van de toepassing. Voor data analyse vind ik Jupyter notebooks handig, omdat je daarmee makkelijk blokjes code kan runnen runnen en de plots verschijnen meteen onder het blokje code. Nadeel van jupyter notebooks vind ik dat je niet een variable explorer hebt, maar geloof dat je daar wel een plug-in voor kan downloaden.

Ik programmeer nu voor mn werk vooral in Python, maar heb ook veel met R, Matlab en Java gedaan tijdens mn studie. Er werd toen aangeraden om te beginnen met Java, omdat je daarmee alle “basisprincipes” van het programmeren leert, maar ik gebruik nu echt nooit meer Java, omdat ik de syntax van Python en R makkelijker vind.

2 likes

Vroeger kon ik overweg met php en javascript en mysql databases. Ik bouwde zelf websites from scratch. Op ten duur werd ik lui en ging ik met Wordpress aan de gang en daar thema’s etc zelf voor bouwen. Ik zou graag python willen leren, maar het is atm onrealistisch om dit te gaan leren. Wie weet in de zomer.

Ik ben 10jaar lang frontend developer geweest. ( html/css, JavaScript, php ). Nu ga ik stilletjes aan een nieuwe kant op en denk wel dat ik ga missen. Schrijf wel enorm graag code.

3 likes

Ja, ik ook Jupyter Notebook en dat is voor mij (data analyse) fijn omdat idd zoals @Ola zegt je met blocks code kan werken.

Wat doe jij voor werk als ik vragen mag @Ola

1 like

-weg -

1 like

Voor mijn werk gebruik ik de basis van html en css. Tijdens mijn studie heb ik ooit met R en Python dingen moeten doen, maar vooral dingen die ons voorgekauwd werden. Al met al vooral basis kennis dus. Ik ben wel geïnteresseerd om wat meer te leren op het gebied van programmeren, algoritmes etc. Iemand tips waar ik het beste kan kijken online? Codeacedamy heb ik al gedaan en verder wat apps op m’n telefoon, maar ik zou er juist wat dieper op in willen gaan.

Iemand die ik ken die programmeur is, zegt dat die frustratie normaal is. Je moet daar wel even doorheen, maar als het dan daarna lukt is het “the best feeling” ever zegmaar, zo begreep ik het iig!

In februari start ik met een ict studie. Ben heel benieuwd naar het programmeren! Super leuk dus dit topic!

3 likes

Hier een 3e jaars informatica student, van alle markten thuis. Front-end, back-end, games, data, noem maar op, ik vind het allemaal leuk. Dus tag me vooral als je vragen hebt.

5 likes

Ik gebruik voor m’n studie vooral python nu! Eerst wel matlab maar dat ben ik helemaal zat nu ik python kan haha. Ik doe alleen maar data analyse en beeldbewerking

Leuk topic. Ik gebruik met name Python voor data en C/C++ voor software.

Verder heb ik in het verleden Java en JavaScript geleerd, maar daar doe ik niets meer mee: