Update februari 2020

Nieuwe features

Er zijn weer wat nieuwe functies toegevoegd aan het forum:

Links naar vernieuwde FAQ, Huisregels, privacyreglement en team- en statistiekenpagina

Op pc/laptop zie je deze rechtsboven en op je telefoon onderin.

Cheat sheet: helpfunctie in edit-venster

In het edit-venster zie je in de balk bovenaan een vraagtekentje.
Hiermee kun je tijdens het tikken van een bericht snel opzoeken hoe je bepaalde
effecten in je post krijgt: er komt dan een beknopte gebruiksaanwijzing van de geavanceerdere functies in beeld.

  • Snelkoppelingen naar favorieten en pb’s

Klik op je avatar rechtsboven voor snelle toegang tot je favorieten (bookmarks) en persoonlijke berichten.

  • Scrollable content

Wil je een lange lap tekst plaatsen zonder een beeldvullende post te maken?
Dat kan met de functie ‘Insert scrollable content’ onder het tandwieltje. Dit zet je tekst in een klein venster met een scroll-wieltje.

  • Highlighter

Onder het tandwieltje vind je nu ook de mogelijkheid om tekst te highlighten: Highlight Text. Hiermee kun je een stukje tekst extra laten opvallen.

Technische issues

Diskruimte

Vorig jaar liepen we tegen de limieten van de diskruimte aan: tijdens het maken van backups zijn we hiermee een paar keer even in de problemen gekomen en moest er worden ingegrepen.
Als snelle oplossing is de beschikbare diskruimte vergroot.

Zoals jullie in de terugblik op 2019 konden lezen, wordt er veel gebruik gemaakt van de mogelijheid om rechtstreeks plaatjes te uploaden in plaats van via tinypic of dergelijke diensten. Dit in eigen beheer opslaan heeft grote voordelen wat betreft betrouwbaarheid en privacy. Nadeel is echter dat foto’s vele malen meer ruimte innemen dan geschreven posts. Grootste veroorzaker van de snelle toename van data zijn dan ook de fototopics.

Daarom zijn we tot de volgende maatregel gekomen:

Om een goede werking van het forum te waarborgen, zullen we oude fototopics gaan verwijderen.

Het gaat hierbij om de ‘wjekw foto-editie’ en ‘what are you really wearing’ topics.
Vanaf maart 2020 zullen deze topics bij het bereiken van de grens van 5000 posts niet worden gesloten maar verwijderd.

Ongelezen berichten

Het forum hield enige tijd niet voor iedereen altijd goed bij welke berichten waren gelezen en welke nog niet. Hierdoor kon het voorkomen dat je posts in topics onterecht als nieuw ziet staan. Dit zou verholpen moeten zijn, maar mochten er toch nog mensen zijn die dit ervaren horen we het graag via Forum: meld problemen hier.

Notificaties

We hebben meldingen ontvangen van mensen bij wie de notificaties niet blijven staan. Hier wordt nog naar gekeken.

Privacy: foto’s en privé-gesprekken

We merken dat er nog steeds onduidelijkheid heerst over het plaatsen van foto’s en (screenshots van) gesprekken: wat mag precies wel en wat niet, en waarom?

AVG

Helaas blijft er misinformatie in omloop over de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als AVG.
Zo zou deze niet van toepassing zijn wanneer het gaat om door particulieren gemaakte foto’s. Dit is niet het geval; mogelijk ontstaat de verwarring doordat wordt bedoeld ‘voor zuiver particulier gebruik’, zoals in het bekende voorbeeld van het adressenboekje. Een openbaar internetforum is echter van een hele andere orde.

Privé-gesprekken

Ook van geanonimiseerde gesprekken is het niet toegestaan om deze hier te plaatsen. In plaats hiervan kun je situaties in je eigen woorden navertellen. Letterlijk overnemen is niet toegestaan.

Foto’s van eigen kinderen

De AVG schrijft voor dat ouders foto’s en andere persoonsgegevens van hun kinderen mogen publiceren zonder hun toestemming.

Als forumleiding echter willen we de privacy van eenieder beschermen en daarmee ook die van minderjarige kinderen. Om deze reden is het hier ook niet toegestaan om herkenbare foto’s van eigen kinderen te plaatsen.

In het algemeen geldt verder: alleen herkenbare foto’s van de forummer zelf zijn toegestaan. Staan er toevallig anderen op een foto, verwachten we van je dat je de foto zodanig aanpast dat elke herkenbaarheid verdwijnt. In twijfelgevallen beslist de forumleiding hierover en waar nodig past deze posts met foto’s die hier niet aan voldoen aan.

Reminder: groepsadres moderators

We krijgen nog steeds forum-verzoekjes binnen op de persoonlijke accounts van moderators. Dit is niet de bedoeling: als je iets geregeld wilt hebben, is het juiste adres altijd @moderators.

Reden hierachter is dat er op deze manier niets blijft liggen, we van elkaar weten wat we doen, we lopende zaken van elkaar kunnen overnemen bij ziekte/drukte/afwezigheid, kortom, dat we een betrouwbare service kunnen leveren. Bij voorbaat dank voor jullie medewerking!

56 likes