Zal ik een schoonmaakster ‘nemen’?

Ok eigenlijk haat ik one-issue topics maar ik wist niet goed waar ik het moest plaatsen. Het zit zo:

Mijn leven gaat volgend jaar een beetje veranderen. Mijn vriend gaat van 4 dagen werken en 1 dag studie naar 5 dagen werken in de week en ik ga 4 dagen werken en nog wat studeren.
Omdat we altijd gezeik over het huishouden hebben (niet echt ruzie, meer stress) wil ik eigenlijk gewoon een schoonmaakster. We moeten er dingen voor laten, maar we zouden het geld er voor kunnen vrijmaken en ik ga liever minder leuke dingen doen en in een schoon huis leven. Daarnaast wil ik in mijn vrije tijd studeren en relaxen ipv poetsen. Maar goed, ik ben dus in dubio, anders zou ik dit topic niet hoeven maken, want:

  1. Ik ben 24 en ik heb handjes en voetjes gekregen van god (of van Darwin) die goed functioneren;
  2. Ik woon in een apartement op een studentencampus en het voelt nogal raar om daar een schoonmaakster te nemen. Klinkt misschien stom maar als ik een meer ‘volwassen huis’ had gehad dan had ik het minder raar gevonden;
  3. Het is maar 65 vierkante meter dus het is niet dat ik een heel landhuis te onderhouden heb;
  4. Wij zijn nogal rommelkonten (ok voornamelijk ik) en voor dat een schoonmaakster iets voor je kan betekenen moet het wel opgeruimd zijn, toch?
  5. Ik zou het absoluut geheim willen houden want niemand mag weten dat ik een verwent nest ben. Ik vind het al spannend om dit met jullie te delen.

Zal ik het doen of niet?

  • Ja
  • Nee

0 stemmers

Mijn ervaring is dat vooral mensen van veel oudere generaties het not done vinden als jonge mensen een schoonmaakster nemen. Maar als je het kan bekostigen en het waarschijnlijk een positieve invloed op je relatie en jullie studies heeft lijkt het mij die investering in jullie situatie wel waard.

Sinds m’n ouders een schoonmaakster hebben zijn ze zoveel meer relaxed over het huishouden dus als je het kan betalen, waarom niet?

Flamoeske, wat andere mensen vinden, is toch helemaal niet belangrijk. Doen waar jullie je goed bij voelen. Ik stem: JA

Edit: En ja, wel eerst opruimen voordat ze langs komt.

5 likes

Ik zou het doen, het lijkt me superchill.

Als je het kan betalen zou ik het gewoon doen. Wij hebben een tijdje een schoonmaakster gehad en dat was erg fijn en scheelde zoveel tijd. Inmiddels hebben we haar vervangen voor een robotstofzuiger en een stoomreiniger omdat dat beter past bij onze behoeftes ( met katten wil je toch vaker stofzuigen en zo) maar het was heerlijk om in een superschoon huis te wonen ( voor een dag of 2 want dan maakten we er weer een zooi van).

1 like

Ja hoor, meteen doen! Zal jullie vast meer rust geven, daardoor wordt het alleen nog maar gezelliger thuis. Dus ja, als je het kunt betalen, lekker doen.

1 like

Sowieso doen! Het scheelt echt gezeur en gestress en het is heerlijk om in een schoongemaakt huis thuis te komen uit je werk. Je rommel in huis is ook veel beter bij te houden tussen de schoonmaaksessies door want dat stapelt zich veel minder op.

Zo te horen zou het heel wat stress schelen. Dat zou mij heel wat waard zijn! Ik zou het dus doen. Als het niet bevalt, kun je er nog altijd mee stoppen.

Ik hoor ook wel vaker over studentenhuizen met schoonmakers dus ook dat vind ik helemaal niet raar!

Ik woon ook in een studentenstudio en hier hebben mensen ook schoonmakers!

1 like

Ik ben zelf schoonmaakster geweest bij jonge mensen en een van mijn grootste taken was eigenlijk opruimen. Ze hadden een robotstofzuiger en haalden zelf de dweil er doorheen maar waren vreselijke rommelkonten. De tijd die ik had deelde ik altijd in twee, ene helft opruimen en andere helft bijvoorbeeld de was/ramen lappen/oven een keer goed schoonmaken.

Als je goede afspraken maakt en duidelijk maakt wat jij graag wil is het denk ik geen probleem om diegene te laten opruimen hoor.

1 like

Doen!! Een opgeruimd en proper huis geeft zo veel rust in je hoofd. Je hebt meer tijd om leuke dingen te doen zonder te moeten stressen (“eigenlijk zou ik moeten schoonmaken…”). En je kan inderdaad best opruimen voor de schoonmaakster komt, maar als je dat regelmatig doet is het best te overzien. Beste beslissing van mijn leven, echt niet twijfelen. En je er ook niet voor schamen, er zijn echt heeeel veel mensen die een schoonmaakster hebben.
Zelf doe ik wel gewoon zelf de wc, wasbakken, aanrecht, … omdat ik het zelf genant zou vinden om een smerige wc achter te laten, maar dat is natuurlijk wat je zelf wil.
Oh ja en bijvoorbeeld de oven schoonmaken en dat soort taakjes doe ik ook gewoon zelf, maar dan hoef ik me in ieder geval geen zorgen te maken over de rest van het huis dat eigenlijk dringend zou moeten gebeuren.

1 like

Wij hebben het gedaan sinds een halfjaar ongeveer. Onze situatie veranderde ook: vriend 5 dagen werken, ik ipv 4 dagen werken 4 dagen werken en 1 dag opleiding en in het weekend studeren. Ik kreeg het al benauwd van het idee hoe ik alles moest combineren met een sociaal leven, sporten etc erbij. Mijn vriend nam deze beslissing toen en ik ben er zo blij mee! Het scheelt me enorm veel tijd maar ook rust in mijn hoofd. Dus ik zou het zeker doen, het geld is het waard!

Bijna iedereen die ik ken die fulltime werkt heeft een schoonmaakster (mijn vriendenkring is wel ietsje ouder maar dan nog)! Wij hebben er geen omdat we tot pas geleden heeeel klein woonden maar ik denk dat we uiteindelijk ook iemand gaan inhuren. Dit soort dingen uit handen geven is gewoon een vorm van rust en tijd afkopen. En ja ach er zullen altijd mensen zijn die dat verwend vinden maar het is jouw geld en jouw huis. Jij hoeft op je vrije dag niet met een dweil door het huis en iemand anders heeft een inkomen: win-win.

1 like

Absoluut doen! Ik zit er toevallig ook aan te denken de afgelopen tijd. Mijn vriend en ik werken allebei 40+ uren en we gaan verhuizen van een appartement naar een eengezinswoning. Ons weekend begint pas nadat we op zaterdag hebben schoongemaakt en boodschappen hebben gedaan. Slaat eigenlijk nergens op, zou ook gewoon boodschappen kunnen laten bezorgen natuurlijk.

Maar uit je verhaal blijkt al voldoende dat je het gewoon moet doen en trek je vooral weinig aan wat anderen ervan vinden. Je betaalt er gewoon voor en dat is minder stress en een fijn huis echt wel waard.

Wij nemen ook een schoonmaakster in ons studentenhuis en ik vind het heerlijk. Wij poetsen zelf allemaal met de Franse slag en dat is echt niet erg, maar het is wel fijn als iemand het soms even grondig doet.

Gewoon doen toch? Als het je stress en gedoe scheelt dan zie ik het probleem niet. Huishouden kost nu eenmaal veel tijd, dus als je het geld kunt missen en het niet erg vindt om er andere dingen voor te laten dan zou ik het echt doen. Een opgeruimd huis geeft echt veel rust in je hoofd dus alleen dat al vind ik het waard.

Ik stemde op nee omdat ik t bij Mn ouders altijd super irritant vond dat een vreemde door Mn kamer ging (hoewel ze heel aardig was) en ze soms kwam terwijl ik gewoon lelijk wilde zijn, dus zou t zelf nooit doen.

Maar nav alle andere reacties, is t misschien voor jou wel n goed idee.

1 like

Ik zou het wel doen. Mijn theorie is: stel ik hou de vrijdagen vrij en maak dan sochtens schoon dan verdien ik én geen geld én ik moet poetsen in m’n vrije tijd. Het voordeel is dan dat ik elke vrijdag middag vrij ben en het huis lekker schoon is. Maar als ik de vrijdagochtenden ga werken en dan de schoonmaakster laat komen verdien ik meer geld dan de schoonmaakster kost, het huis is smiddags ook schoon en ik hoef niet te poetsen en ben nog steeds de middagen vrij. Win win win win

14 likes

Ik ken meerdere mensen die een schoonmaakster hebben gehad in hun studentenhuis/kleine appartement, en ik had het zelf ook. Vond het alleen ongemakkelijk als ik thuis was en zij kwam, dan voelde ik me lui en verwend. Maar verder heel fijn!