Durf te vragen #6

Ja dat vind ik dus ook niet fijn. Gelukkig stond bij het lijstje dat @TanteBetje er ook een zonder van die dopjes.

1 like

je hebt tegenwoordig wel plekken waar ze zulke dingen aansmeren omdat ze dan zogezegd beter kunnen inschatten, volgens mij is er ook geen beeldmateriaal te bekijken maar wordt er direct een soort animatiefilmpjes gemaakt waar duidelijk de punten mee geanalyseerd worden. Ik ken een podoloog die met zoiets werkt tegenwoordig.

Is hier iemand die iets met familie/echtscheidingsrecht doet of er iets vanaf weet?

De ex van mijn man brengt zijn kinderen niet en komt het convenant niet na. We hebben dit ca. 3-4 maanden laten gaan, maar willen nu actie gaan ondernemen omdat hij soms zijn kinderen gewoon 10-12 weken niet ziet, zonder geldige reden en vaak zelfs zonder afmelding.

Ik heb nu een stukje tekst voorbereid, maar wil graag dat iemand er even overheen leest, of dit zo kan.

2 likes

Wat vervelend dat ze de afspraken niet nakomt! Mocht niemand zich melden, dan wil ik wel meelezen. Ik ben niet in familierecht gespecialiseerd, maar bestuursrechtadvocaat. Houd je partner een overzicht bij van de niet nagekomen afspraken? Dat zou ik iig aanraden.

3 likes

Thanks for nothing!!

Zag vanavond jagende dwergvleermuizen langs mijn raam, dus gok dat er een of meerdere mijn luchtrooster als slaapplek gebruiken :smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts:

6 likes

2 berichten zijn samengevoegd naar een bestaand topic: Leuke/handige apps voor je telefoon

Heeft Nederland ook een politiek stelsel waarbij het mogelijk is dat minderheidspartijen samen een coalitie vormen en zo de grootste partijen uitsluiten? Ik had een discussie met iemand van mijn vriendinnen die zei dat het eigenlijk typisch Belgisch is.

3 berichten zijn samengevoegd naar een bestaand topic: Huishoudtopic #2

Het is wel mogelijk maar gebeurd in de praktijk zelden. De grootste partij wordt officieel uitgenodigd om de onderhandelingen te starten.

Daarbij moeten ze samen minimaal meer dan de helft van de zetels hebben en als dat met heel veel partijen is, wordt het lastig om een regeerakkoord op te stellen (heel veel verschillende partijprogramma’s).

Maar theoretisch gezien, ja.

1 like

Werd met de vorige stakingen de reisplanner aangepast? Nu zegt ie namelijk nog vrolijk dat ie vrijdag rijdt terwijl dat waarschijnlijk niet zo is.

1 like

Ja, maar pas heel last minute. Avond van tevoren maar dan s ochtends ook nog veel uitval.

2 likes

Ja bij mij die ochtend pas, de avond ervoor zag ik nog niets…

2 likes

Als er geen meerderheidsregering is te vormen (dat wordt eerst geprobeerd en kan lang duren voor alle pogingen worden opgegeven) kan er een minderheidsregering worden gevormd. Dat is gebeurd in 2012 toen de PVV van Geert Wilders niet mee deed met de regering van VVD en CDA, maar wel “gedoogde”, dus als 3e partij een meerderheidsstem gaf aan een regering die een minderheid had.

2 likes

Ja toen wat er echt een minderheidskabinet. Dacht dat de vraagster doelde op of het mogelijk was om, om de grootste(n) partijen heen te kunnen in het vormen van een fractie.

Het kan idd beiden maar is beiden nooit echt succesvol volgens mij.

1 like

Bedoel je een coalitie? Want een fractie is een groep volksvertegenwoordigers van dezelfde partij.

Omdat je in NL altijd een coalitie moet vormen om ergens te komen, geen partij kan het op zichzelf, is het ook logisch dat die coalitie eerst een meerderheid probeert te vinden. Want anders zijn ze net zo krachtig als een losse partij. Niet erg effectief. Maar staatsrechtelijk is het wel mogelijk om een minderheidscoalitie te vormen en dan voor belangrijke onderwerpen verschillende gedoogpartners kiezen. Dus voor pensioenen gedoogpartner A en voor alle klimaatzaken partner B, etc. Maar blijft een wankel geheel.

Vraag aan @Kahlo: is dit anders in BE dan?

1 like

Maar volgens mij wordt iets anders bedoeld, namelijk een kabinet waar de grootste partij geen deel van uitmaakt, dus dat we nu een kabinet zouden hebben zonder de VVD. Ik denk dat dat wel zou kunnen in Nederland, maar het lijkt me niet iets waar snel voor gekozen zal worden.

Oh, zo! Ja dat kan, al kwam het vroeger vaker voor. Toen had je meestal 3 grote partijen, die met z’n tweeën een meerderheid konden vormen. Daardoor was het meestal de middenpartij die bepaalde of ze “over links of over rechts” gingen. Bij de Tweedekamerverkiezingen van 1982 (ancient, I know…) werd de PvdA de grootste maar werd het kabinet Lubbers I gevormd, met de VVD.
Meer info: Kabinetsformatie Nederland 1982 - Wikipedia

5 likes

Ja, het was dit dat ik bedoelde! Bij jullie zou bv nu een regering met iedereen die niet VVD is en met elkaar een meerderheid vormen niet snel gebeuren?

1 like

Het gebeurt niet zo vaak:

Dat de grootste partij gaat regeren is geen automatisme | Historiek

Maar op gemeentelijk niveau gebeurt het wel regelmatig.

5 likes

Inderdaad, in gemeenteraden gebeurt het veel vaker, maar soms met heftige gevolgen. In Barendrecht (gemeente onder Rotterdam) werd de grootste (lokale) partij door de andere (landelijke) partijen buitenspel gezet na de een-na-laatste verkiezing. Het kan dus. Maar bij de laatste verkiezingen won de lokale partij met 60% van de stemmen. Nu kan dus niet meer! Vind het zo interessant hoe democratie kan werken.

3 likes