Het grote medische vragen-topic

Ik zat hier al even over na te denken, maar het topic nu toch maar geopend!

Ik weet dat zo’n topic juist een toename van vragen kan betekenen, maar als het nu allemaal bij elkaar staat, is er wel een grote kans dat je vraag hier al eens gesteld is en het antwoord er al tussen staat.

Voor de duidelijkheid: van mij mag iedereen die het antwoord weet hier vragen beantwoorden, of je nou arts, bijna-arts, verpleegkundige, GGZ-medewerker of ervaringsdeskundige bent. Of gewoon verstand van dingen hebt.

27 likes

Mag ik daar aan toevoegen dat het dan goed is om het algemeen te houden en dat niet iedereen jou nu gaat taggen.

11 likes

Ja… in dit topic taggen wij niet! maar dat hoeft dus ook niet meer. Wat hebben wij toch een slimme leden.

1 like

Dit wordt heel vaak gevraagd, wat mag je maximaal aan pijnstillers gebruiken?

NB: Een dag is 24 uur. We gaan uit van volwassene met een gezonde lever en gezonde nieren.

1
Paracetamol: 4x/dag 1000mg.

2
Ibuprofen (Advil, Nurofen): 3x/dag 600mg.
Naproxen (Aleve): 750mg/dag (bijv. 3x/dag 250mg of starten met 500mg en na 8-12 uur 250mg).
Diclofenac (Voltaren): 3x/dag 50mg.

Paracetamol mag gecombineerd worden met een medicijn onder 2.
De medicijnen onder 2. moeten nooit met elkaar gecombineerd worden.

15 likes

En deze kan ook niet ontbreken:

https://www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-ben-pil-vergeten

2 likes

die pijnstillers specifiek voor menstruatiepijn, dat was alleen een marketingtrucje he? om meer aan ons lijden te verdienen?

2 likes

Klopt, altijd de goedkoopste versie van medicijnen nemen. Geld geef je uit aan leuke dingen, niet aan pijnstillers.

41 likes

Voor vrij algemene vragen: Wat zijn goede betrouwbare websites? Thuisarts wordt hierboven al genoemd, is die bijvoorbeeld goed ter naslagwerk? Als je bijvoorbeeld iets over de pil o.i.d. wilt opzoeken.

1 like

Ik heb nu al een aantal weken dat m’n oog af en toe blijft hangen na het knipperen. Zegmaar alsof ie een beetje blijft plakken door m’n mascara, maar ik draag geen mascara. Het is aan 1 oog. Is dit iets wat ik moet laten checken?

Zie je er niets geks aan? Meh denk dat er niet veel aan de hand is. Draag je lenzen?

Misschien is het dit:
https://encyclopedie.medicinfo.nl/filamenteuze-keratitis

Ik heb al 3 weken last van blaasontsteking. 2x dezelfde kuur gehad die niet aansloeg. Nu sinds vrijdag een andere kuur maar ik merk nog geen verschil. Is nu zo’n 48 uur geleden dat ik aan deze kuur begon. Kan ik er nu vanuit gaan dat deze kuur ook niet werkt? En wat zijn de opties nu nog? Ik word er gek van :frowning_face:

Ik heb geen lenzen maar wel hele droge ogen! Ik zal vanavond nog eens een goeie blik erop werpen want wat jij suggereert zou het wel kunnen zijn ja! Thnx :smiley:

1 like
  1. Is het wel zeker een blaasontsteking?
  2. Is er een urinekweek in het ziekenhuis gemaakt met resistentiebepaling? Dan weet je welke bacterie de infectie veroorzaakt en ook welke kuren niet geschikt zijn en welke wel. Dat zou nu in ieder geval nodig zijn.

Ps. Dit moet je natuurlijk morgen gewoon met je eigen HA overleggen!

Geen antwoord op de algemene vragen die je zoekt, maar aangezien je als voorbeeld de pil gaf is specifiek voor seksuele gezondheid en anticonceptie en dergelijke sensoa een goede site. 't Is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid en zij zijn altijd up to date met de laatste richtlijnen wat je moet doen als je bijvoorbeeld je pil vergeten bent of zo en nog veel meer andere info over zowat alles wat met seksualiteit en gezondheid te maken heeft. Wel een heel betrouwbare bron dus. Alles over seks is ook van hen.

3 likes

Ja Thuisarts.nl wordt bijgehouden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (dus als de richtlijnen aangepast worden, wordt ook de tekst en het advies op Thuisarts.nl aangepast).

Andere handige websites:

2 likes

Ik vind het niet echt een klus voor de huisarts, aangezien je het zelf kan doen, of je zus/moeder/vriendin; een schoonheidsspecialiste kan het ook. Het is niet meer dan met een schone naald de gerstekorrel inprikken en de inhoud eruit duwen. Hele diepliggende kun je beter door een huidtherapeute laten verwijderen, die hebben daar betere apparatuur voor.

1 like

Ik mag niet taggen en doe het dus maar niet. Heb ook geen vraag nu, maar ik vind het echt lief dat je zo’n topic opent Viooltjes!

19 likes

Ze weten welke bacterie het is (urine was opgestuurd) en de ab die daar voor bedoeld is die werkte dus tot 2x toe niet. Volgens mij heb ik nu een meer algemene ab (amoxicilline/clavulaanzuur). Maar ga morgen maar weer bellen dan (staat inmiddels onder favorieten :neutral_face:) maar was benieuwd wat ik kan verwachten dat ze nu gaan doen nog…

1 like

Apotheekkennisbank is ook een goede site. Kan je ook veel bijsluiters op vinden

1 like

Je kunt hem altijd een keer laten beoordelen voor de zekerheid, kans dat ie inderdaad gevoelig is door irritatie van kammen/borstelen is groot ja.

1 like