Huizen/woningmarkttopic #2

Pff ik krijg het echt benauwd als het gaat over de woningmarkt, lees nu ook dit: “Mensen van tussen de 55 en 75 jaar oud hebben gemiddeld meer dan 200.000 euro aan overwaarde op hun huis zitten.”

Like lol nee dan kom je er inderdaad nooit tussen als single van in de 30

2 likes

Toch was het voor mijn ouders ook niet mogelijk om een huis te kopen In 74
Een rente van 12% en een huis van f35.000 dan moesten ze elke maand kromliggen zulke hoge maandlasten zouden ze dan hebben.

Toen maar gaan huren.

Ik kan hier ook gewoon niet meer normaal over praten omdat ik gewoon woede frustratie onzekerheid en ongeloof door elkaar voel als het over de woningmarkt gaat.
Ik vraag me echt af hoe dit verder moet. En gaat.

11 likes

:sob:
M’n vader had een appartement aan de Lindengracht voor 60.000 gulden gekocht. Brak echt m’n hart toen ik dat hoorde hahaha

2 likes

Same. Met name omdat niemand echt baat heeft bij huizen voor iedereen behalve… mensen zonder huis :sweat_smile:

Ik heb nog wel een zolder over.
Is ongeveer 40m2 richtprijs:€216.000.

Mijn beste vriend heeft een appartement/studio gekocht van 31m2 voor €216.000

3 likes

Als je t zo tegen elkaar uit zet wel, maar bij kopen los je natuurlijk elke maand een deel af. Misschien dat dat voor mensen t grote verschil maakt? Het idee is dan natuurlijk dat je dat geld er ook ooit weer uit haalt, dus is kopen op de lange lange termijn waarschijnlijk voordeliger. Nu, op de short-term, zeker niet als ik het zo zie, nee.

Mijn moeder zei ook of ik niet liever een huis ergens wilde huren dan, als de prijzen allemaal zo absurd zijn. Helaas kost een fijn huurappartement/huis in mijn regio ook lachend 1500-1900 euro per maand, dus ik stop dat zelf dan veeeel liever in een hypotheek zodat ik tenminste iets aan het opbouwen ben.

On the other side moest ik ook even huilen net, kadastergegevens van een huis opgevraagd dat nu te koop staat voor 392000 en in 2012 nog 185000 euro kostte :face_with_hand_over_mouth: Al denk ik wel dat het natuurlijk een heel groot deel inflatie is (naast de krapte op de markt uiteraard), want ons geld is ook gewoon minder waard, supermarkt is duurder, we zijn met zn allen wel meer gaan verdienen dan in '70 toen deze huizen gebouwd werden en ze nog te koop stonden voor f60.000

Ik denk dat je het er zo ook echt niet uithaalt hoor. Leuk dat je iedere maand aflost, maar wat is dat waard als je straks een lekkage in je dak hebt en al je dakpannen moeten vervangen? Zit je dan in je eigen woning zonder spaargeld om dat te betalen.

2 likes

Mijn eerste gedachte was: goede deal! Op zich betaal je evenveel als je zoiets huurt :woman_shrugging:t3:

Wij gaan maandag een bod uitbrengen en hoop zo dat we het worden. Wil er niet over praten want straks worden we het weer eens niet en moet ik dat weer gaan zeggen, maar ben ook gespannen en wil dat kwijt :grimacing: We gaan voor het eerst bod met voorbehoud van financiering tot x ipv het bod. Toch fijn aan zo lang bezig zijn dat je lekker kunt sparen 🥲

1 like

Ik weet niet hoe de huizenmarkt in DK is maar hier pak je ook al snel een flinke prijsstijging mee. 10% per jaar is niet gek, dus dan zit je na een jaar al op +50K waardestijging als het huis 5 ton kost. Misschien speelt dat ook mee, dat dat het toch rendabel maakt voor een kortere periode (al is dat wel speculeren op een stijging natuurlijk)

1 like

De woningmarkt is momenteel totaal verziekt en staat compleet los van de werkelijke waarde van de woningen. Ik bedoel een HALF MILJOEN voor een rijtjeswoning van 100m2 is niet gezond meer. Ik zit er serieus over na te denken om naar Duitsland te emigreren maar heb mijn vriend helaas nog niet overtuigd.

Kijk dit dan: https://www.destentor.nl/wonen/vrijstaande-villa-met-zwembad-kopen-net-over-de-grens-vragen-ze-nog-geen-4-ton~aacb8d08/

2 likes

Maar hier mist veel context. Ik ken alleen de nl huizenmarkt, maar Nederland stimuleert huizen kopen tot in het extreme. De bewuste keuze is niet om mee te doen met deze prijzen, de keuze is om ergens te willen wonen én de boot niet te willen missen. Daarnaast geldt zelfs in de grote steden nu nog dat je qua maandlasten lager uit bent als je koopt. Mijn vriend en ik wonen groter dan veel vrienden en betalen honderden euro’s minder. De huurbaas verhuurt immers niet tegen kostprijs. Daarnaast: De meerderheid van die 1500 euro is aflossing. In het algemeen ga je daar profijt van hebben en betekent dat dat je (zeker over de hele looptijd van je hypotheek heen) vermogen steeks harder uit elkaar gaat lopen dan als je zou huren en daarnaast zou sparen. Voor het plebs in Nederland is vermogensopbouw onlosmakelijk verbonden aan de woningmarkt. Je huis is niet alleen je woonplaats, maar ook je spaarpot.

Aha, dan zou ik het ook niet snappen. Al denk ik dat (zeker in een markt met stijgende prijzen) dat soort prijzen voornamelijk door doorstromers en rijke mensen betaald worden? Als zij overwaarde meenemen uit een vorig huis zijn ze onder aan de streep wel aanzienlijk goedkoper uit dan huurders. In een van de Utrechtse nieuwbouwwijken kosten huurhuizen 1004 per maand exclusief. Daar kopen kost momenteel 500.000. Dat zijn fors hogere maandlasten en kan zelfs niet uit met aflossing. Tenzij jij in 2013 een leuke benedenwoning hebt gekocht die meer dan verdubbeld is in waarde. Dan doe je een flinke stap vooruit met een hypotheeklast van hooguit 1100 euro, waarvan het meerendeel aflossing is. Edit: in het ergste geval stort de hele ellende in en zit je veilig, in het meest waarschijnlijke scenario verkoop je het over enkele jaren weer met winst.

3 likes

Mwah valt mee hoor.
Wij hebben 300.00 betaald voor ons 118m2 huis.
Met flinke tuin en schuur.
Hij heeft echt alleen een appartement en een dakterrasje. Geen berging niks

Ja klopt. Maar met een salaris nog voor sommigen te doen. Vandaar dat ik dat dacht. Mijn tweede gedachte was holy shit maar 30 m2

Wij gaan deze week een bod doen op ons droomhuis, zo spannend! We hebben morgen gesprek met onze aankoopmakelaar over welk bod het wordt, sowieso geen voorbehoud van financiering en geen bouwkundige keuring… Alles om onze kans te vergroten, want we mogen maar 1 (eind)bod doen. Nu had ik ook een persoonlijke kaart erbij geschreven, maar nu blijkt dat de verkopers in scheiding liggen. Mijn kaart is nogal ‘happy family, wij zijn zo gelukkig, dit is ons droomhuis voor ons gezin enz…’ Ben bang dat dit beetje verkeerd gaat vallen gezien hun situatie. Wat zouden jullie doen?

2 likes

Ik zou het gewoon zakelijk houden en naast het bod geen kaart doen of zoiets. Als ik dat zo lees is het voor die mensen al een lastige situatie en wil je gewoon akkoord gaan met het beste bod. Maar dat zou ik zijn, zelfs al zou ik mijn huis zonder scheiding verkopen, het komt een beetje ‘slijmerig’ over.
En succes met bieden, spannend op deze manier. Hopelijk is jullie bod het beste.

5 likes

Ik zou persoonlijk überhaupt geen kaartje oid doen (wij kregen dat wel tijdens onze verkoop en het enige wat ik kon denken was ‘jaja bied maar gewoon veel geld’ maar ik heb dan ook verder niet echt een binding met huizen oid). Als je het graag wil doen zou ik het vooral gooien op enthousiasme over het huis/de buurt en ze niet al te veel zout in de eventuele wonden strooien over familie en gezin.

2 likes

Ik zou het wel doen: in dit geval is het echt baadt het niet dan schaadt het niet. Misschien vinden ze het wel mooi dat er weer een blije familie in het huis komt wonen. Ben het dus oneens met de reacties boven mij. Of ze vinden het super leuk en dan is het mooi meegenomen of ze vinden het irritant: either way als je het hoogste bod hebt kiezen ze je toch wel :slight_smile:

2 likes

Echt bizarre prijzen. Zeker voor starters. In U staan in het centrum ook wel appartementen voor die prijs, maar ik kan me niet voorstellen dat je dat met volledige hypotheek koopt.

Ja die huurprijs valt me ook wel mee, maar het is wel echt een uitzondering. Zijn maar vier woningen en in mijn wijk kosten huurappartementen hetzelfde.