Huizentopic

Ik denk dat het ook heel erg afhankelijk is van de omgeving, maar bij ons is het huis ook getaxeerd op de prijs die wij hebben geboden, dit was voor hetzelfde bedrag boven de vraagprijs als jouw vrienden. Onze hypotheekadviseur gaf aan dat dit meestal wel lukt, tenzij jouw bod echt te hoog is en de taxateur dit niet hard kan maken. Het kan natuurlijk sowieso geen kwaad om het spaargeld te hebben om het ook uit eigen zak te kunnen betalen, mocht het dan toch lukken om het in de hypotheek te passen heb je weer extra geld voor meubels/verbouwen etc. Anders loop je natuurlijk ook kans dat jouw bod wordt geaccepteerd, maar je het niet rond krijgt door het gebrek aan eigen geld.

1 like

Ik moest net twee maanden borg en de eerste maand huur van ons eerste volwassen appartement overmaken aan de makelaar en moet nu echt even gereanimeerd worden. 10x gecontroleerd of het wel het juiste rekeningnummer was. (Ik moest het ook nog voor ons allebei voorschieten.)

7 likes

Saaaame! Heb ook even nog een mailtje gestuurd of ze kunnen laten weten als ze het binnen hebben, gaf me nog wel een veiliger gevoel haha!

1 like

Hahah wij moesten het contant betalen haha holy shit toen voelde ik dat geld ook echt branden in m’n zak.

3 likes

Wij gaan zaterdag een huis bezichtigen waar nog geen centrale verwarming in zit, alleen gaskachels. Heeft iemand ervaring met het aanpassen hiervan?

Ik wilde naar een appartement kijken die dat ook had, maar alle bezichtigingen waren toen al vol. Ik had wel geïnformeerd over het aanpassen. Het is geen lastige klus naar de een zei dat je met 5000 wel klaar bent en de ander zei dat het kan oplopen naar 15000. Zou dat dus wel goed uitzoeken. Maar laat je er zeker Niet door tegenhouden als je genoeg Eigen geld hebt. Vaak is de vraagprijs zoveel lager dat je er voor jezelf wel winst uithaalt.

1 like

Bedenk wel dat je er dan waarschijnlijk niet bent met een cv-ketel en wat radiatoren ophangen, iemand die z’n gaskachels nog heeft laten hangen heeft waarschijnlijk ook weinig aan isolatie en verduurzaming gedaan, dus je moet in die hoek waarschijnlijk ook behoorlijk wat gaan investeren om klaar te zijn voor de toekomst. Bekijk ook goed wanneer die gemeente gepland heeft van het gas af te zijn, en bekijk dan meteen op welke manieren je klaar kunt zijn voor lage-temperatuur-verwarming (met vloerverwarming, andere radiatoren, etc).

2 likes

Heeft iemand een idee hoe een opstalverzekering werkt als je een appartement hebt gekocht? Ik lees overal dat dit door de VVE geregeld is, dus ben er nu vanuit gegaan dat ik hiervoor dus niets hoef te doen, maar krijg toch een beetje stress nu ik deze week de sleutel krijg :sweat_smile:

De VvE is eigenaar van het gebouw, jij niet, dus de VvE moet zijn gebouw ook verzekeren. Heb je geen stapel documenten van de VvE gekregen? In onze jaarrekening staat benoemd dat ze een opstalverzekering (en nog wat anderen) hebben en wat ze daarvoor betalen.

Ah ja dat staat bij mij ook op de jaarrekening genoemd inderdaad, thanks!

We zijn niet eens gericht op zoek, nog geen hypotheekgesprek gehad etc etc. Maar we hebben écht zo’n leuk huis gezien.

Wij hadden ook geen hypotheekgesprek gehad voordat we gingen kijken! Maar ook geen bijzonderheden zoals zzp-er zijn of tijdelijk contract
Ik zou gewoon een bezichtiging plannen als ik jou was

We hebben idd een bezichtiging aangevraagd! Vriend is wel zzper dus dat is wel spannend

2 likes

Succes!

1 like

Krijgen helaas de makelaar niet te pakken, dus hopelijk bellen ze nog. Huis lijkt wel iets kleiner dan we nu hebben. Of ja: 4 slaapkamers ipv de 2 die we nu hebben maar beneden gaan we er ruim 15m2 op achteruit. Dat is wel veel natuurlijk.

Maargoed. We wachten af.

Volgende week, op mn verjaardag, hebben we een hypotheekadviesgesprek. Dan zullen we wel horen wat we aan kunnen etc. Toch wel spannend :face_with_hand_over_mouth:

3 likes

Hmm ja dat is wel iets minder ruimte! Misschien aanbouwen in de toekomst als daar ruimte voor is?

Heel spannend inderdaad zoiets!!

Oh, ik wist niet dat dat kon! Ik dacht altijd dat het onder voorbehoud van financiering was, niet onder voorbehoud van ‘oh nee bij nader inzien laat maar zitten want ik vind het toch te veel werk’.

Nouja, zo lang het koopcontract niet/nog maar net getekend is zijn er altijd nog de 3 dagen bedenktijd waarin je als koper zonder opgaaf van reden het contract kan ontbinden. Daarna gelden idd alleen de voorbehouden zoals die zijn opgenomen in het contract.

@FISSA gefeliciteerd! Hoop dat het een leuk bezoekje wordt met je oom morgen

1 like

Ah ja tweede bezichtiging is me wel bekend alleen het was me niet helemaal duidelijk dat je al voor een tweede bezichtiging een bod kan uitbrengen en dan later weer zou kunnen terugtrekken. (Raar idee eigenlijk dat we zo’n grote beslissing maken op basis van 1 of 2 bezichtigingen.)

En @mores
Bedenktijd na het tekenen van het koopcontract was me dan weer wel bekend (Moet je dan niet % betalen trouwens?) dus ergens had ik gewoon kortsluiting in mijn hoofd. :crazy_face:

Gefeliciteerd trouwens, soort van dan! Even afwachten nog.

Nee, dat percentage betaal je als je ná die 3 dagen bedenktijd zonder reden het contract wilt ontbinden. Dus je hebt als koper echt tot 3 dagen na het tekenen alle vrijheid om je terug te trekken.

Dat geldt alleen voor de kopende partij, niet voor de verkoper. Een makelaar vertelde me laatst dat hij een huis had aangekocht, en de verkopende partij vlak voor het einde van de bedenktijd belde dat hij zich terug wilde trekken omdat hij toch nog een beter bod had gekregen :sweat_smile: Jammerrrr te laat.

1 like