MastercheFF

Ik heb dit bij de toko gekocht, maar kan even niet bedenken wat ik ermee wil maken. Ik zoek een hoofdmaaltijd(dus niet ene klein gerechtje). Iemand een idee?

1 like

Het is seitan gemarineerd in soja, min of meer. De smaak van zichzelf is heel zoet/zout. Ik gebruik het voor stir fry, of met dit: Mongolian Seitan (Vegetarian Mongolian Beef) Recipe | Yup, it's Vegan. Je kan er best veel mee doen maar het heeft al textuur van zichzelf dus je kan 't ook gewoon krokant bakken. Er zitten behoorlijk grote/dikke stukken in dus misschien is het beter om die klein te snijden of door wat maïzena te halen ofzo? Zoals je ook met tofu zou doen om t krokant te maken.

Tldr ik zou t bakken en eten met rijst/noodles, gewokte groenten, een leuke saus met soja/gember/chili/etc
Mock duck is echt m’n “makkelijke eten” haha

Ik keek laatst toevallig deze video, daar wordt heel goed uitgelegd hoe het zit met de verhoudingen.

Voor zo goed als alle rijst is een 1:1 verhouding goed, alleen verdampt er altijd een klein beetje water dus daarvoor doe je een beetje extra. Maar als je voor 100 gram rijst 120 gram water gebruikt moet je niet voor 400 gram rijst 480 gram water gebruiken, maar 420 omdat dat ‘beetje extra’ niet veel meer verdampt wanneer je een grotere hoeveelheid rijst kookt. Ik doe het zelf altijd op volume omdat ik dat makkelijker vind, dus 1 kopje rijst met 1 kopje plus een beetje extra water. Tot nu toe hebben alle soorten rijst goed voor me gewerkt op deze manier (snelkook, sushi, pandan en basmati).

Oh en gouden tip: was je rijst!! Kan gewoon in de bak van de rijstkoker zelf, water in laten lopen, even roeren, afgieten en dat dan een paar keer tot het water enigszins helder is. Kan echt het verschil maken tussen net te plakkerige beetje aangekoekte rijst en mooie losse korrels.

5 likes

Jezus wat ingewikkeld allemaal :smile:

image

5 likes

Hahaha ja ik weet niet of ik nou gekke vingers heb maar als ik een vingerkootje doe is m’n rijst altijd veel te plakkerig, ik moet echt minder water hebben dan dat :woman_shrugging:t2:

2 likes

Hoe krijg je je rijst goed in een rijstkoker?

Zoekfunctie sgat. Paar berichten hierboven.

1 like

Klein gaatje maken in de verpakking en goed mikken

Nee geintje het ging hier laatst over op het forum, als je de zoekfunctie gebruikt vind je het vast
Edit: dit was uiteraard een reactie op @WBJNE en niet op the queen of rice @Lula

5 likes

Oké dit voelt een beetje als een biecht, maar ik gebruik soms deze van Honig:

Vies lekker en ik heb er nostalgische gevoelens bij omdat mijn moeder deze gebruikt. Gisteren greep ik echter mis en bleek ik het niet op voorraad te hebben.

Toen heb ik alsnog kipkerrie gemaakt, door zelf het vlees en de groenten te kruiden met kerriepoeder (joh), uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, chili, zout, peper. Voor de saus gebruikte ik een pakje light kookroom van 200 ml.
En het resultaat was gewoon lekkerder en beter nog dan met een pakje. :sweat_smile: Het is wat meer werk dan met een pakje, maar ik vind het fijn dat ik nu van a tot z weet wat er in zit. Die kruiden heb ik altijd op voorraad, en dat pakje kan ik dus uit mijn repertoire schrappen. Bovendien zijn de kruiden en kookroom ook goedkoper dan het mixpakje.
Het was een leuke les! Ik gebruik qua pakjes en zakjes nu geloof ik alleen nog nasimix van Inproba maar ga die ook nog proberen te schrappen.

14 likes

Oeh, ik zie dat daar een half bouillonblokje in zit! Heb ik nog over getwijfeld, maar was bang dat het te zout zou worden en dan is het lastig om het weer terug te draaien. Ga ik de volgende keer proberen en dan doe ik een halve inderdaad. Dank voor het recept!

Kokosmelk vind ik te zoet in hartig eten :sweat_smile:. Dat wordt vaak gebruikt in zulke recepten maar het maakt (voor mij) de smaak te uitgesproken en dan heb ik liever iets romigs dat wat neutraler is van smaak.

Notenrijst gebruik ik ook niet. Weleens geprobeerd maar ik heb het liefst simpele langgraanrijst.

1 like

Soms wel, ik vind het wel lekker en het is makkelijk want je hoeft niet nog zelf noten toe te voegen.

@FrauHelga het recept van Karin Luiten voor kip kerrie is ook heel goed! Als je nog inspiratie zoekt.

1 like

Ik heb in een ver verleden één keer notenrijst gekocht omdat ik benieuwd was, maar ik was niet echt overtuigd. Bij midden-oosters eten vind ik iets van amandelen ofzo door mn rijst wel lekker soms maar dan kook ik de rijst ook met kruiden en dan kies ik net zo lief zelf welke noten ik dan bij het gerecht vind passen

Edit: trouwens, doen jullie wel eens wat met wilde rijst (wat dus geen echte rijst is)? Ik kom het wel eens tegen in Amerikaanse recepten maar de ‘wilde rijst’ van de Appie heeft maar 15% wilde rijst en ik heb nog nooit echt moeite gedaan om het ergens anders te vinden en het is vaak ook best wel duur geloof ik

2 likes

EkoPlaza heeft het. Ik maakte wel eens zelf een mix met verschillende soorten rijdt en ook wat granen erin. Wel lekker, maar teveel moeite. Ik eet nu gewoon goede zilvervliesrijst. Er zit trouwens wel veel kwaliteitsverschil en daarmee smaakverschil tussen verschillende merken rijst.

2 likes

Oh zo’n mix klinkt wel leuk! Wat deed je daar verder nog doorheen?

Zilvervliesrijst, wilde rijst, rode rijst, boekweit en gierst. Maar ik vind het teveel gedoe en ook wel duur. EkoPlaza heeft een mooie mix van alleen de rijst soorten. Soms koop ik dat nog. Staat wel erg mooi.

5 likes

Ja snap dat je daar op een gegeven moment geen zin meer in hebt haha, maar klinkt wel lekker! Ik ga binnenkort wel eens wat experimenteren

1 like

De tip is om geen witte rijst te gebruiken. Die komt te snel gaar en wordt klef in zo’n mix waar andere producten langer moeten koken. Succes met je experiment.

3 likes

Dit is hele lekkere kant en klare mix om te gebruiken ipv rijst. Het enige irritante is dat je het wel anderhalf uur moet weken. Goed plannen is dan wel handig

2 likes

Ik maak weleens wilde rijst (van Ekoplaza inderdaad) en vind dat echt lekker zo op z’n tijd! Meestal eet ik het met Thai beef salad.

—-

Hebben jullie tips voor het stomen van dumplings als je een krokant korstje wilt krijgen? Ik maakte momo’s van gyozadeeg en volgens het recept moest ik ze eerst aanbakken in olie en daarna water erbij om ze gaar te stomen. Na het aanbakken hadden ze een mooi goudkleurig korstje aan de onderkant en kwamen ze makkelijk los van de pan. Maar na het stomen zaten ze helemaal vast! Resultaat: bijna allemaal gescheurd en de vulling er half uit. :sob: (Smaak was alsnog erg goed) Wat is hier mis gegaan? In recepten online zag ik de tip om eerst te stomen en daarna aan te bakken dus denk ik dat de volgende keer maar ga proberen. Of een hapjespan met anti-aanbaklaag gebruiken misschien? (Gebruikte nu gewoon een kookpan)

2 likes

Denk dat de pan al veel verschil gaat maken! Voorheen deed ik dit altijd in een anti-aanbak en tegenwoordig in een goed ingebrande stalen pan en dat gaat altijd prima, ook als ik eerst bak en dan stoom

1 like