Ik keek laatst toevallig deze video, daar wordt heel goed uitgelegd hoe het zit met de verhoudingen.
Voor zo goed als alle rijst is een 1:1 verhouding goed, alleen verdampt er altijd een klein beetje water dus daarvoor doe je een beetje extra. Maar als je voor 100 gram rijst 120 gram water gebruikt moet je niet voor 400 gram rijst 480 gram water gebruiken, maar 420 omdat dat ‘beetje extra’ niet veel meer verdampt wanneer je een grotere hoeveelheid rijst kookt. Ik doe het zelf altijd op volume omdat ik dat makkelijker vind, dus 1 kopje rijst met 1 kopje plus een beetje extra water. Tot nu toe hebben alle soorten rijst goed voor me gewerkt op deze manier (snelkook, sushi, pandan en basmati).
Oh en gouden tip: was je rijst!! Kan gewoon in de bak van de rijstkoker zelf, water in laten lopen, even roeren, afgieten en dat dan een paar keer tot het water enigszins helder is. Kan echt het verschil maken tussen net te plakkerige beetje aangekoekte rijst en mooie losse korrels.