Plantaardig/vegan eten

Een Plantaardige dietist zei ook zo iets in de trant van dat het argument nutteloos is dat het niet zo genoemd mag worden omdat het geen “echt vlees is” omdat het vlees dat mensen eten ook al niet eens meer “echt” vlees is omdat het zo bewerkt is en veel troep bij zit. Vond ik wel een goede ook.

2 likes

Ja dat inderdaad ook. Maar burger is toch meer de vorm dan dat het vlees is, je hebt burgers van kip, rund etc en van soja of peulvruchten. De vorm maakt dat het allemaal burgers zijn, niet de ingrediënten toch…

1 like

Ja nee sowieso ben ik met je eens haha mn comment staat een beetje onduidelijk denk ik.

Wel grappig dat het op allerlei andere gekke benamingen nooit onder vuur komen. Zoals het haasje van een zalm wat niet bestaat. Of dat je een ijzeren staaf bij een ham mag leggen om het “beenham” te noemen.
Ik vind het zo’n bizarre discussie maar ik hoop dat het inderdaad is wat @Willem zegt en dat het de verkoop van deze producten alleen maar ten goede komt!

1 like

Zou je het een beetje kunnen uitleggen? Als je dat kan (in de zin van weet je er genoeg van, niet dat je niet slim genoeg bent oid). Ik snap het hele probleem erachter oprecht niet, ik zou het wel interessant vinden om te weten hoe de wetgeving hierachter werkt

3 likes

Ik heb net even een artikel gelezen en ik zie dat in deze discussie waarschijnlijk de vleesindustrie en de lobby daarvan een hele grote rol spelen. Zij voelen zich bedreigd door deze hele grote nieuwe stroom producten die mogelijk hun eigen producten gaan vervangen en proberen deze ontwikkeling te vertragen door bijvoorbeeld te zorgen dat productnamen niet hetzelfde mogen zijn als de vleesvarianten. In de wetgeving staat dat je een productbenaming op 3 manieren kunt aangeven op de verpakking:

a. "wettelijke benaming”: de benaming van een levensmiddel die wordt voorgeschreven in de bepalingen van de Unie die daarop van toepassing zijn of, bij ontstentenis van dergelijke bepalingen van de Unie, de benaming die is vastgesteld in de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen die van toepassing zijn in de lidstaat waar het levensmiddel aan de eindverbruiker of aan grote cateraars wordt verkocht;

b. „gebruikelijke benaming”: een benaming die zonder dat verdere uitleg nodig is, als de benaming van het levensmiddel wordt geaccepteerd door de consumenten in de lidstaat waar het wordt verkocht;

c. „beschrijvende benaming”: een benaming die een beschrijving van het levensmiddel en, zo nodig, van het gebruik
daarvan geeft en die duidelijk genoeg is om de consumenten in staat te stellen de echte aard daarvan te kennen en
het te onderscheiden van andere producten waarmee het
zou kunnen worden verward;

Op het moment dat er geen wettelijke definitie voor het eindproduct is vastgelegd kom je uit bij een gebruikelijke benaming of een beschrijvende benaming. Als de gebruikelijke benaming (bijv. “soja-burger”) niet meer is toegestaan kom je uit bij een beschrijvende benaming. Dan krijg je op je verpakking een benaming als: rondo op basis 55% soja-eiwithydrolysaat met kruiden en specerijen. Dit klinkt natuurlijk totaal niet aantrekkelijk voor de consument en ik denk dat dat precies is wat de lobby van de vleesindustrie wil.

Verder lees ik dat het EP het het allerbelangrijkst vindt dat de consument niet misleid wordt. Misleiding is een heel groot grijs gebied in de wetgeving. Daarover staat namelijk in het algemeen dit:

Artikel 7

Eerlijke informatiepraktijken

1. Voedselinformatie mag niet misleidend zijn, met name niet:

a) ten aanzien van de kenmerken van het levensmiddel, en vooral niet ten aanzien van de aard, identiteit, eigenschappen, samenstelling, hoeveelheid, houdbaarheid, land van oorsprong of plaats van herkomst en wijze van vervaardiging of productie;

b) door aan het levensmiddel effecten of eigenschappen toe te schrijven die het niet bezit;

c) door te suggereren dat het levensmiddel bijzondere kenmerken vertoont terwijl alle soortgelijke levensmiddelen dezelfde kenmerken bezitten, met name door nadrukkelijk te wijzen op het ontbreken of aanwezig zijn van bepaalde ingrediënten en/of voedingsstoffen;

d) door via de presentatie, beschrijving of afbeelding de aanwezigheid van een bepaald levensmiddel of ingrediënt te suggereren terwijl het in werkelijkheid een levensmiddel betreft waarin een van nature aanwezig bestanddeel of normaliter gebruikt ingrediënt is vervangen door een ander bestanddeel of een ander ingrediënt.

2. Voedselinformatie is nauwkeurig, duidelijk en voor de consument gemakkelijk te begrijpen.

3. Behoudens de afwijkingen waarin wordt voorzien in de wetgeving van de Unie betreffende natuurlijk mineraalwater en voor een bijzondere voeding bestemde levensmiddelen, mag de voedselinformatie aan levensmiddelen geen eigenschappen toeschrijven inzake het voorkómen, behandelen of genezen van een menselijke ziekte, noch toespelingen maken op dergelijke eigenschappen.

4. De leden 1, 2 en 3 gelden ook voor:

a) reclame;

b) de wijze van aanbieding van de levensmiddelen en met name de vorm of het uiterlijk van de levensmiddelen, en de verpakking, het gebruikte verpakkingsmateriaal, de wijze waarop de levensmiddelen worden gepresenteerd, alsmede de omgeving waarin zij worden uitgestald.

Of iets daadwerkelijk misleidend is wordt altijd over gelaten aan de rechter als het tot een rechtszaak komt.
Wat verder nog een onderdeel van de discussie kan zijn is dat termen als “gehakt” zijn vastgelegd in de wetgeving met een definitie:

1.13. Gehakt: vlees zonder been, dat in kleine stukken is gehakt en
minder dan 1 % zout bevat.

In hoeverre mag je een product dat niet aan bovenstaande definitie voldoet toch de benaming gehakt geven door er bijvoorbeeld een “c” tussen te plakken zodat het “gehackt” heet? Daarover zegt de wetgever niets en ik denk dat je dan weer terugvalt op de vraag: is dit misleiding?
Niet alle termen waar nu de discussie over gaat zijn vastgelegd met een definitie in de wetgeving dus je kunt dat argument niet toepassen op alle producten van bijvoorbeeld de Vegetarisch slager. Heel terecht werd hierboven aangegeven dat “burger” zo’n algemene term is en die tegenwoordig gewoon gemaakt kan zijn van rund, varken of soja.

Hopelijk is het een beetje duidelijk

20 likes

Ik vind het eigenlijk wel fucking grappig dat de vleesindustrie zn omzet ziet kelderen en denkt “Ja, dat komt door die kutvleesvervangers! Mensen willen die niet kopen maar raken in de winkel verward en dan kopen ze dat per ongeluk”

26 likes

‘Oh nee ik heb per ongeluk cholesterol vrij eten gekocht.’

6 likes

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord/uitleg!

2 likes

Heeft iemand ervaring met deze ei-vervanger? Ben wel benieuwd of het echt werkt voor scrambled eggs of omelet!

@dombo jij hebt deze toch?

1 like

Oh Nice!! Dankjewel voor de tip, ga ik ook proberen :grin:

Ik maak op die manier altijd breakfast burritos!
Tofu bereiden zoals jij beschrijft, champignons in kleine stukjes met een beetje gerookt paprikapoeder en rookaroma opbakken, op het laatst nog wat gehalveerde cherrytomaatjes door de tofu gooien. En dat doe ik dan bij elkaar in een wrap die ik belegd heb met een beetje mayonaise, sriracha en wat verse blaadjes spinazie of veldsla.
Echt beste ontbijt OOIT.

6 likes

Ik ga vanavond dit proberen!

5 likes

Ik had dus nog nooit Mac and cheese gegeten, ook niet toen ik nog niet vegan at. Vond 't altijd een beetje van dat gore Amerikaanse eten. Nou heb ik gisteren deze gemaakt


En 't was zo lekker! Wel super vullend, maar echt zitten smullen.

5 likes

Ik heb die ook net op en vond t best nice. Super makkelijk als je geen zin hebt om te koken en veel proteinen :+1:t4:

Ik vond m ook lekker! Vond de tijmsmaak wel heel sterk aanwezig, op t randje. En 4 euro is ook goed te doen!

1 like

Waar heb je dit gekocht?

Bij marqt! En ik weet uit zéér betrouwbare bron dat ze vandaag staan te sampelen in de winkel aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Dus mocht iemand benieuwd zijn en kans zien langs te gaan (:

2 likes

Ik bedenk altijd in wat voor soort avondeten ik zin heb; pasta, rijst, noodles, wraps, AVG’tje, soep, taco’s, stamppot, ovenschotel etc. En voor elk soort gerecht heb ik dan een stuk of 5 basics. De meeste heb ik via Pinterest/Instagram/blogs/kookboeken. Misschien kun je zo’n soort lijstje maken, dan heb je toch al gauw 30 gerechten waar je uit kunt kiezen. Ik heb op Instagram en Pinterest ook borden aangemaakt per categorie avondeten. En daar zit altijd wel wat tussen waar ik op dat moment zin in heb.

1 like