What my kid really eats

Vooral vertrouwen hebben in je kind, hij spuugt iets uit als het toch niet past en dat is juist goed. Mijn dreumes is nu 16 maanden, heeft geen kiezen en eet wel met de pot mee, behalve dingen die echt stikgevaar zijn zoals een hele kikkererwt. Hij zit nog best regelmatig te kokhalzen omdat hij dan z’n mond heeft volgepropt maar het is nooit echt misgegaan. Ik vind grotere stukken juist makkelijker dan kleine stukken, want dan kunnen ze afhappen.

4 likes

Ik heb vanaf het eerste hapje een combi van geprakt en grotere stukken (rapley) gedaan en geprakt ook maar heel kort gegeven, dus ik denk eigenlijk dat ze niet beter weet. Tomaat kreeg ze bv altijd al in kwarten. Ik heb de app solid starts heel veel gebruikt om te kijken hoe ik specifiek eten veilig kon geven en dat gaf mij ook wel meer vertrouwen.

1 like

Ik geef pas sinds kort stukjes en gebruik net zoals @Feather de Solid starts app om te kijken hoe ik het beste kan aanbieden. Ze wilde geen prakjes meer eten en sloeg een lepel direct uit de handen. Probeerde alles van ons bord te graaien en toen werd het tijd om stukjes te proberen. Druiven en cherrytomaten heb ik elke dag aangeboden, werd direct uitgespuugd. Nu is ze dol op druiven.
Het is spannend in het begin maar na een tijdje krijg je vertrouwen. Misschien een tip: Vivera kipstukjes waren één van de eerste dingen die ze makkelijk kon eten en heerlijk vind, snij die zelf wel nog iets kleiner. Is ook heel zacht.
En een goed rijpe nectarine door de helft (zonder pit) is ook favoriet.

6 likes

Mijn kind eet ook beter als ze niet aan tafel zit. Misschien dat ze er dan meer controle over hebben. Zal de leeftijd wel zijn, zelf doen!

4 likes

image

Knijpfruit wil altijd wel, maar mijn kind (13 maanden) vertikt het gewoon om vers fruit te eten aaaaah. Niet in stukken en ook niet geprakt of gepureerd.

1 like

Misschien zelf knijpfruit maken?
Heb deze ooit gekocht en ben er tevreden over. Misschien trapt je kind erin

5 likes

Of een tijdje gewoon geen knijpfruit meer aanbieden/in huis hebben en wel iedere dag fruit aanbieden? Beetje experimenteren met kleuren en vormen? Ik denk dat de meeste baby’s mango en aardbei ofzo wel willen proberen op een gegeven moment!

1 like

Pasta met tomaat, hummus, courgette, paprika en artisjok.

Ze heeft de pasta eruit gevist en nog twee kleine opscheplepels gekregen en daar ook de pasta uitgevist. Alle komkommer is op en nog een stuk cracker dat ze in haar speelkeukentje had verstopt.

5 likes

Wij bieden het voornaamste los aan omdat ons eten teveel zout en andere spicy kruiden heeft en hij veel minder van de groente en het vlees ‘te pakken’ krijgt als ik het meng. Dan pikt hij alleen de pasta’s er uit bijv. Dus zoals hieronder krijgt hij losse pasta met blanco Philadelphia, los zalm in wat grotere stukken zodat hij het goed kan pakken (kleine stukjes eet hij anders niet) en spinazie nog met een lepeltje.

Hij is nu bijna 1 en ben langzaam wat vaker dingen aan het mengen, hij krijgt al bijna altijd precies onze maaltijd maar dan dus los/in grovere stukken en zonder kruiden, dus ik denk dat we in de loop van aankomend jaar gewoon steeds meer onze gemengde maaltijd gaan aanbieden (bijv ook als hij wat beter zelf kan eten).

Ik dacht ook altijd dat het voor kinderen beter zou zijn om smaken ‘los’ te ervaren en dat daarom al die maaltijden gescheiden worden. Geen diepe research naar gedaan verder. Maar ieder zo z’n manier denk ik hoor. Uiteindelijk leren ze allemaal wel eten, linksom of rechtsom.

———
Hij wilde nog meer spinazie :laughing:


1 like

Waarom eigenlijk zonder kruiden? Als het makkelijker is zou ik dat ook gewoon erbij aanbieden, kinderen kunnen daar prima tegen!

3 likes

Zout en sambal/chiliflakes? :grimacing: verse kruiden en dingen als bieslook en knoflook krijgt hij wel maar doelde meer op óf veel zout óf erg pittig. Maar misschien voed ik mijn kind te Nederlands op :stuck_out_tongue_closed_eyes:

1 like

Haha onze peuter krijgt ook zo min mogelijk zout, maar wel beetje peper. Wij gooien meer peper, zout of chilivlokken vaak zelf erbij op ons bord. Scheelt gedoe met verschillende pannen enzo. Maar meekoken is vaak wel lekkerder ja

Laatst hadden andere gekookt en zij hadden niet nagedacht over pittigheid. Onze peuter zei steeds heet heet heet! Dus ja… die kan dat echt niet aan.

In mijn cultuur krijgen de kids al van jongs af aan kurkumna, garam Masala, koriander poeder en rode chili peper. Uiteraard niet in grote hoeveelheden, maar wel ietsje om alvast te wennen aan de smaken. Dat zou toch mogelijk zijn. Mijn dochter van 2 eet alles nu. Vraagt zelf om extra peper, haha.

5 likes

Zout doe ik mindere mate (voor 1 jaar bijna niet behalve wat in brood zit bijvoorbeeld) maar gewoon lekker pittig kunnen ze prima tegen. Ik probeerde mijn jongste veel pittig eten te geven want mijn man en peuter kunnen absoluut niet tegen pittig, echt als ik één chili flake in een hele pan curry doe is het al te pittig, maar vond het toch lastig om alleen voor de helft pittiger te koken haha. Maar ze krijgen van jongs af aan al allerlei kruiden en specerijen in hun eten.

Ik ben zelf ook maar een kaaskop hoor en ik eet niet zo kruidig als bijvoorbeeld bij een Indiaas restaurant, dat is misschien anders, maar als je kind met pittig opgroeit zullen ze er ook aan wennen.

1 like

Mijn oudste at als peuter hele peperbollen😂. Nu vindt hij alles te pittig. Poging 2 met de dreumes.

1 like

Dreumes van 20 maanden. Couscous met bloemkool en doperwten, wat rauwkost en een paar minikrieltjes die over waren.

Na

Maar laat je niet misleiden:

(En dan laat ik de vloer nog niet zien, haha)

4 likes

Peuter 2,5:



Niet op de foto, wel opgegeten: halve puntpaprika (tijdens het koken), een half ei en schaaltje aardbeien. Ze kondigde tijdens het koken aan dat ze écht geen ei wilde, maar toen ze het op mijn bord zag wilde ze ‘m toch wel🤷🏼‍♀️
NB het kleine blauwe kommetje is het “nee dankje”-bakje, daar mag ze in leggen wat ze niet wil. Voordat ze überhaupt aan de rest van haar eten begon, heeft ze driftig de wortel daarin overgeheveld :joy:

6 likes

Wij hebben dit ook geprobeerd maar bij ons werd dit inderdaad een soort van “all you can eat wokrestaurant”-situatie in dat bakje. Maar fijn dat er ook kinderen zijn die er wel normaal mee om kunnen gaan @Polly :sweat_smile:

9 likes

Surinaamse bami:



De vega kip had mijn man opgegeten en ze heeft nog wat meer spaghetti uit de pan gevist. Naderhand nog een hand frambozen. Oh en toen we van de opvang naar huis fietsen heeft ze een hele puntpaprika naar binnen geschoven.

3 likes

Alles op

5 likes