Brood bakken

Iemand hier ervaring met (libanees) platbrood maken? Ik heb een recept op het oog van Rutger en wil dat morgen proberen. Maar ik heb een tijd terug ook een soort brood proberen te maken, dan in de pan, en dat mislukte nogal. Dat waren chapatis. Dus dacht misschien heeft iemand hier nog handige tips!

Libanees platbrood met falafel - Rutger Bakt

Oh en als je een filmpje/tip hebt om je deeg ook rond uit te rollen, dan hoor ik dat ook graag. Ik krijg elke keer hele rare vormpjes. Ook met wraps rollen enzo. Lijkt het eindelijk rond te worden, krimpt het weer in. Heel irritant.

4 likes

Wat was er vorige keer mislukt?

Die Chapatis werden vrij taai en waren ook vrij vettig na het bakken. Ik weet nog steeds niet goed waar dat aan lag. De vorm was ook extreem mislukt. Ze leken niet eens een beetje op rondjes.

Ik heb de broodbakbijbel aangeschaft en ben ik ga morgen mijn eerste en eigen zuurdesem brood bakken. Nou moet deze afgebakken worden op 250 graden maar er wordt niet vermeld op welke ovenstand… boven en onderwarmte is geloof ik het meest gebruikelijk bij bakkers?

Ja boven en onderwarmte. Als je hete lucht zou doen, dan zou het vocht sneller uit het brood verdampen en daardoor uitdrogen (en heb je minder overrijs, want de korst is sneller uitgedroogd dus kan het niet verder rijzen). Daarom wordt ook vaak aangeraden om de eerste 20 minuten een bakje kokend water in de oven erbij te zetten zodat de luchtvochtigheid goed is en het brood niet uitdroogt.

2 likes

Zou je hier wat meer over kunnen vertellen? Wat voor pan, hoe heet, hoe lang?

Oh wacht ik heb een handige video dat is miss wat makkelijker.

Je zou ook heel easy zon pak brooddeeg kunnen pakken als je dat makkelijker vind

4 likes

Ik heb ook een machine voor m’n verjaardag gekregen! Tot nu toe 3 soorten meel gebruikt, wel allemaal molen meel. En ik voeg zelf zonnebloempitten toe, zo lekker. En blijft ook zo lang goed, veel beter dan supermarkt brood.

Ga denk ik binnenkort bij baktotaal bouwhuis wat bestellen, zag daar veel verschillende soorten meel.

1 like

Ik kwam een cursus tegen voor brood bakken zoals in de oudheid. Is online te volgen. Zelf nog niet gedaan, maar het klinkt leuk. Dus voor andere liefhebbers, de link.

Brood in de Oudheid | eet!academie (eetverleden.nl)

1 like

Daar heb ik geen last van! Je moet wel die haak even invetten met wat olie, dan blijft hij niet onderin het brood zitten. Maar verder glijd het brood er altijd zo uit als ik het blik op de kop houd.

1 like

Ja! Ik deed dat altijd en dan kwam het brood er moeiteloos uit door het blik op zijn kop te houden.

1 like

Iemand die een goede en fijne broodbakmachine kan aanraden? :face_with_hand_over_mouth:

Panasonic! Is niet goedkoop maar de enige machine die echt goed kneed en fatsoenlijk, luchtig brood bakt. Warmt ook voor, dus geen gezeik met te koude ingrediënten. Ik gebruik hem ook vaak alleen om te kneden en rijzen en bak dan af in de oven.

1 like

Ik heb ook een Panasonic, heel tevreden over (ben echt een leek dus heb er verder 0 verstand van)

1 like

Ik heb vandaag een 2e poging gedaan om een vlechtbrood te maken. Hij is echt gigantisch geworden haha, maar zo lekker :drooling_face:. Een deel knoflook, een deel zongedroogde tomaat en een deel pesto.

Het deeg

Het eindresultaat 🤩

22 likes

Oeeh nice! Heb je het recept en de werkwijze? :raised_hands:t2:

1 like

Yes, het recept is volgens mij eerder gedeeld in het baktopic maar hierbij!

Vlechtbrood

500gr bloem
300ml lauwwarm water
7gr gist
7gr zout
2 eetlepel olijfolie

10min kneden en vervolgens 1 uur laten rijzen.

Deeg in 3 gelijke delen delen en het volgende er doorheen kneden:
Deel 1: 2 tenen knoflook (geperst)
Deel 2: 2 eetlepels pesto
Deel 3: 2 stukken zongedroogde tomaat.

Het deeg vlechten en nog 30min op de bakplaat laten rusten.

Daarna 30min bakken op 180 graden.

Enjoy :star_struck:

8 likes

Oeh dankjewel! :smiling_face_with_three_hearts:

1 like

Ik heb gisteren brooddeeg gemaakt maar ben het vergeten in de koelkast te doen, kan ik het straks gewoon gebruiken nog? Mijn gevoel zegt van wel maar weet t niet zeker en kan het niet echt vinden online.

Matig broodje geworden…

Bedankt voor het verplaatsen @Lula
Het forum is echt een doolhof, excuses

2 likes