Ik heb gele bieten wel eens gekonfijt, ik doe dit overigens wel altijd in zonnebloemolie, niet in olijfolie. Denk dat een gele biet hier zich wel wat beter voor leent dan een rode. Maar als je ze wilt karameliseren zou ik het konfijten achterwege laten. Wat me wel erg lekker lijkt is ze garen in een zoutkorst en daarna karameliseren.
oké good to know, ben nu sowieso wel benieuwd dus dat + zoutkorst (dank ook @grace voor die tip) ga ik binnenkort eens proberen! allebei nog nooit gedaan en uberhaupt nog nooit groenten gegaard in zoutkorst gegeten maar het klinkt heel goed
en @grace ja walgelijk lekker, dat zijn ook geneugten die je jezelf als vegetarier niet altijd hoeft te ontnemen imo
Een zoutkorst is echt easy peasy! Doordat je ze inpakt kan het vocht niet ontsnappen en worden ze gaar gestoomd in hun eigen vocht. Door het gebruik van zout wordt de smaak nog intenser.
Ik deed het met een knolselderij als volgt, zou voor bietjes een uur in de oven aanhouden. De schil wrijf je er na het bakken gewoon af.
500 gram grof zeezout
500 gram bloem
325 gram water
1 knolselderij
VOORBEREIDING
- Verwarm de oven voor 180 graden Celsius.
- Maak de zoutkorst door het zout, bloem en water met elkaar te mengen en tot een bal deeg te kneden.
- Rol het deeg uit op je werkbank.
- Was de knolselderij, maar schil hem niet. Dep hem droog met wat keukenpapier.
- Leg de knolselderij op het deeg en pak hem zorgvuldig in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de in de zoutkorst verpakte knolselderij op de plaat. Bak gedurende 1,5 uur.
- Haal de knolselderij uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.
Er zijn online recepten voor het maken van vegan gerookte zalm van wortel, waarbij de wortel in zout wordt gegaard en daarna gemarineerd. Misschien is zoiets een goede basis!
oehh dankjullie!! als ik een nieuwe oven heb ga ik hiermee aan de slag ![]()
Voor degenen die nog op zoek zijn naar inspiratie voor het kerstdiner. Delhaize heeft een super leuk magazine uitgebracht met volledige menu’s. Je hebt een vegetarisch menu, vlees/vis-combinatie allemaal met aangepaste wijnen of alcoholvrije opties.
Heeft iemand enig idee waar je deze borden (met de dubbele streep) kan kopen?
Merk zou Laboyrie zijn maar online kan ik niets vinden.
ik zou t restaurant een dm sturen!
Ja ze zeiden via de horecagroothandel ![]()
wat flauw!!! kan nergens een exacte match vinden ![]()
deze komen in de buurt
Ik zou zooo graag eens naar een horeca groothandel gaan! Maar ik ken niemand met zo’n pas haha. Misschien jij wel? Is het van een specifieke?
Omg dat is natuurlijk gewoon de hanos enzo, ik had iets heel anders in mijn hoofd. Maar nee geen idee welke! Heb het bedrijf wel op instagram gevonden en ze een berichtje gestuurd.
@instantramen ohh yess deze lijken heel erg! Maar de prijs ![]()
Ik wil mango, avocado, tempeh en boerenkool matchen. In m’n hoofd klopt het, maar ik zoek iets om de smaken te matchen. Misschien iets pittigs? Of juist iets romigs (al is de avocado dat al). Iemand een idee?
Mango avocado salsa met de boerenkool en een soort sambal goreng tempeh? Ik heb vgm ergens een recept wat daarop lijkt want ik bedenk dit niet zelf hahaha, ik ga ‘m ff zoeken.
Edit: deze, wel met zalm maar mss kan je er wat inspiratie uit halen.
Wat ga je doen met deze ingrediënten? Als basis kun je aanhouden dat een gerecht bestaat uit een hoofdingrediënt, iets van balans in structuur (iets zachts en iets stevigs, iets luchtigs en iets vasts etc) iets van zoet en zuur, een saus en een krokantje.
Dat is de vraag! Dankjewel, ik denk altijd na over smaken maar structuren is heel interessant!
En een hoofdingredient, dat heb ik eigenlijk heel vaak niet
Is dat rondom vlees of vis meestal?
@50193905 oeh dankje salsa is altijd lekker
Nee hoor, een hoofdingrediënt kan ook groente, een peulvrucht op meelspijs zijn! Je zou de boerenkool kunnen frituren, dan heb je gelijk een andere structuur. Tempeh marineren en hard aanbakken voor de maillard reactie, en van de avocado een crème maken en van de mango een salsa (met limoensap, knoflook en jalapeno). Dit zou je bijvoorbeeld ook nog op een maistortilla kunnen doen, dan heb je lekkere vega taco’s.
Nou ik zat net aan tortilla’s te denken heb nog hele lekkere liggen. En de boerenkool doe ik in de oven, dan wordt ie knapperig en nootachtig. Mango en avocado: topideeen. Waar zou je de tempeh mee marineren? Leuk dat je zo meedenkt!
Lekker! Als ik het zo lees zou ik het nog aanvullen met honing en sesam/pinda.
In One pot pan planet staat een recept dat hier wel een goede basis voor zou zijn, een quinoa pilav met boerenkool, avocado, zwarte bonen en limoen. Zit ook koriander en tomaat overheen. De mango zou daar prima bij kunnen (evt ipv de tomaat), een beetje salsa achting, en de tempeh kun je in stukjes bakken met bijv sambal en erop of erdoor doen. Ik zie het recept niet zo snel online staan maar het is deze: Jenny Chandler on Instagram: "Those black beans I cooked yesterday - 1st outing. . Quinoa, lime and Jalapeño pilaf from @we_are_food Anna Jones' fab' new book One: Pot, Pan, Planet. . Not always convinced by quinoa but this was so citrusy and fresh, plus the juiciness of the cooked kale and the "meatiness" of the black beans meant that it didn't have that rather mealy, bird food texture that some quinoa dishes do. Creamy tang of feta, crunch of toasted seeds, bit of chilli heat and then loads of fragrant zingy lime. I even found a flavoursome tomato ( a deep purple-skinned Spanish one - tasted a bit like a Raf but had pink flesh). This dish really ticked all the taste and texture boxes. . Note to self - using the normal white quinoa (rather than the red and white mix I had in the cupboard) would look better with the black beans. Also, served cold this would be fab on a really hot day in the garden ......just dreaming. . . #blackbeans #quinoa #healthylunch #one #annajones #sustainable #onepot #lessenergy #lesswashingup #queenofbeans #batchcooking #veggielunch #moreplantsonplates"
