Plantaardig/vegan eten

Kort gezegd geloof ik dat enummers schadelijk zijn voor mijn gezondheid! Ze kunnen bijvoorbeeld voor irritaties in je darmen zorgen etc.

Ik weet op dit moment niet waar ik wel en geen buikpijn van krijg. Ik schrap het liefst helemaal mijn avondeten maar dat kan natuurlijk niet. Ik denk dat ik terug moet naar totaal onbewerkt eten en op die manier moet gaan uitvinden wat wel en geen pijn doet. Daarom wil ik een geen E-nummers meer

Deliciously Ella heeft ook veel makkelijke en pure recepten. Sowieso is puur eten natuurlijk makkelijk wanneer je zelf kookt. Ik denk dat de grootste uitdaging is kijken waar je goed op reageert. Maar kwestie van uitproberen!

5 likes

Dit moet ik inderdaad gaan proberen, die tip kreeg ik eerder ook al

1 like

Dit ziet er echt heeeeel erg lekker uit allemaal

1 like

DE ROOCKWORST – HET OORDEEL

Kleur
Geen rookworsttint, maar niet onappetijtelijk en zeker niet zo bleek als bij @anon76889665. Maar ook niet zo donker als bij @anon86562306.

Knak
Hoewel De Vegetarische Slager 7 jaar lang bezig is geweest met de perfecte ‘knak’ vinden, waren wij er niet echt van onder de indruk. Ja, de worst heeft een velletje, maar nee, echt kapotknappen als je erin snijdt, doet hij niet. Is dat erg? Niet per se. Ik vond dat openbarstende velletje juist altijd een beetje ranzig aan rookworsten.

Smaakbeleving
TOP. Maar echt. Ik vond de smaak super, vriend (ook ‘planteneter’) vond hem in het begin wat teleurstellend maar vond de worst bij elke hap lekkerder smaken. Mijn moeder (vleeseter) was onder de indruk en vroeg zelfs om meerdere ‘testhapjes’ omdat ze hem zo lekker vond.

Maar, Briseis, lijkt het op een rookworst?
Vriend miste de ‘juicyness’ van een rookworst (“Ik weet nog dat als ik vroeger een rookworst opensneed, het vet er soms echt uitspatte”); ik vond het juist fijn dat de worst niet zo vettig voelde. De smaak klopt wel goed en hij smaakt ook rokerig, maar dus minder ‘vet’. Het is een soort light rookworst die ook wat weg heeft van grillworst (of van hoe ik mij grillworst herinner). Moet er wel bij zeggen: rookworsten waren niet mijn favoriete vlees. Ik vond ze gewoon nooit heel erg lekker. Maar deze wel. Voor mij is dit een van de beste producten van DVS.

Gaan we ze nog eens kopen?
JA.

38 likes

Is het anders een idee om eens naar de huisarts te gaan? Dit klinkt niet echt gezond, vooral omdat je volgens mij ook niet ontbijt.

Wie weet kan hij je ook helpen door je naar een diëtist te sturen die aansluit bij je wensen? Niet eten maakt je buik vaak alleen maar gevoeliger. Na mijn dieet heb ik dat ook op moeten bouwen.

8 likes

Goed om te horen dat hij bij jullie wel is bevallen! Ik hoop ergens dat ik gewoon een crappy batch heb gekregen met dat lichtroze dingetje :stuck_out_tongue:

2 likes

Je weet dat vitamine C, kurkuma, karamel, johannesbroodpitmeel, etc. ook e-nummers hebben?

18 likes

Ik ga vandaag maar eens verder op jacht in Alkmaar bij andere AH’s. Ik moet hem in een goede snert gooien om hem zeker goed te testen. Rookworst in snert mis ik misschien wel het meest van vlees! Terwijl ik rookworst los niet mis, maar in snert… Oeh.

2 likes

Precies. Er zijn er een aantal waar je (in grote hoeveelheden) misschien liever uit de buurt blijft vanwege verschillende redenen maar je kunt niet over e-nummers als geheel een uitspraak doen, er zijn er namelijk honderden en een heel groot gedeelte is gewoon natuurlijk en/of gezond.

(Niet alles wat onbewerkt en natuurlijk is is per definitie gezond, bepaalde onbewerkte en natuurlijke stoffen doden je binnen enkele minuten, haha. Zelfde met de angst voor “chemische stoffen”, zo’n beetje alles is “chemisch”, jij en ik ook. Dus pas altijd een beetje op met termen.)

8 likes

E948!!! (Zuurstof)

Ik vind deze wel leuk.

23 likes

De e-nummer discussie is nog steeds gaande in de voedingsmiddelen industrie. Niemand heeft het antwoord want anders zou die discussie er niet meer zijn. Ik vind dat iedereen moet eten en laten waar hij zich goed bij voelt.
Het enige dat ik er nog over kan zeggen is dat ze inderdaad intensief onderzocht zijn door allerlei instanties maar dat dit mijns inziens niet perse iets zegt over de gezondheid ervan

1 like

Weet niet of dit helemaal opgaat hoor, denk aan flat-earth-believers en andere complotdenkers. :stuck_out_tongue:

11 likes

Nee oke dat was een beetje cirkelredenering, maar volgens mij heeft echt niemand het antwoord hierop hahaha :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Ja dat zou kunnen! Ik heb er nooit echt research naar gedaan, maar het laatste wat ik las is dat ze uitgebreid getest en veilig zijn. Wat je wel zou kunnen doen is onderscheid maken tussen E-nummers? Dat je dingen als die hierboven zijn genoemd (vitamine C, johannesbroodpitmeel) bijvoorbeeld wel eet, en andere niet? En anders is whole food plant-based een goeie lijkt me! :slight_smile:

1 like

Over sommige e-nummers ja, daarom ook prima als je die wil mijden. Maar het is nogal zinloos om vitamine C of kurkuma (heel gezond) te gaan mijden puur omdat het voorzien is van een e-nummer. Verdiep je gewoon in e-nummers en bepaal op basis daarvan welke je wel en niet wil eten, i.p.v. ze maar gewoon allemáál vermijden. Want dat is écht niet nodig en dan maak je het jezelf onnodig lastig.

11 likes

WFPB lijkt mij in alle gevallen de beste keuze, maar in allerlei plantaardige voeding zitten dus ook stoffen die op andere verpakkingen zouden worden aangeduid met e-nummers. Nogmaals, heel veel e-nummers zijn gewoon natuurlijke en/of gezonde stoffen.

2 likes

Ja ik sta precies achter wat jij adviseert.

1 like

Ik heb trouwens gisteren lekkere vegan balletjes ‘gemaakt’ voor in de spaghetti!
Ik houd heel erg van spaghetti met balletjes, maar m’n vriend eet nu 100% veganistisch (ik eet 80% veganistisch, 20 vegetarisch) en alle kant en klare vegaballetjes in de winkel zijn dus allemaal niet vegan.
Dus ik heb 2 Garden Gourmet vegan burgers gepakt, in stukken gescheurd en in de blender gemikt, scheutje paneermeel erbij, verse basilicum, peper, zout, knoflookpoeder, uienpoeder en een klein beetje vegan geraspte kaas. Daar kwam echt een perfect gehaktdeeg uit waar ik echt hele goede balletjes van kon draaien.
En ze waren heel smaakvol! Perfecte spaghettiballetjes.


Lagen hier pas net in de pan, werden heel mooi bruin hierna.

43 likes