Vegetarisch eten

Misschien kun je een lekkere curry maken? Of met dit warme weer chille boulgour of pastasalades maken? Mijn ervaring is dat je bij die hard vleeseters vlees juist beter niet kunt vervangen (anders gaan ze over die burger zeiken), maar beter voor gerechten kunt kiezen waar t gewoon niet inzit.

Verder hou ik me zeeeer aanbevolen voor tips over knakworstvervangers! En ik ben op zoek naar een goed recept voor een bonenburger. Heeft iemand dat?

1 like

Tofu eerst vocht eruit, dan in blokjes, heel lang laten marineren en dan in olie in een platte pan bakken, per kant tot alles knapperig is. Dan is het wel lekker.

1 like

Weet hier iemand misschien een vega alternatief voor ham? Zoals het broodbeleg bedoel ik. De vegetarische ham die ik ken doet me meer denken aan boterhamworst eigenlijk. Ook lekker, maar voor het hapje wat ik binnenkort wilde maken niet wat ik zoek.

Ik vind dit best wel op frikandel lijken, maar geen idee of ze dit ook in NL verkopen. Mocht je anders ooit een keer in ZA zijn weet je wat je moet proberen haha :rofl:

1 like

Mijn favo; https://minimalistbaker.com/easy-grillable-veggie-burgers/

Even weer mezelf quoten, haha.

1 like

Deze is echt f**#&$47ing goed: https://www.avantgardevegan.com/recipes/the-jerk-burger/

Grappig dat er rijst in zit! Nog nooit gezien.

Ik vind deze burgers echt heel erg op vlees lijken, maar ik weet niet of je juist iets niet-vlezigs wil maken?

Wat tofu betreft werkt dit bij mij altijd goed:

  • Zorg dat de tofu zo droog mogelijk is, dus echt goed uitlekken + pletten. Dan zuigt hij meer marinade op.
  • Hoe kleiner je de stukjes snijdt, des te meer smaak ze zullen hebben én des te meer oppervlakte dus ook ‘crunch’ na het bakken.
  • Marineer zonder olie. Olie schijnt de opname van de smaken af te remmen. Geen idee of het echt zo is, maar tot nu toe werkt zonder olie prima bij mij.
  • Doe een beetje suiker door je marinade, dat gaat dan carameliseren als je bakt en dan wordt de tofu knapperiger en bruiner.
8 likes

#spammodus uit

1 like

Dank @Briseis en @Cicero! Ik ga ze uitproberen!

Als ik kook voor niet-vegetarische vrienden maak ik meestal juist gerechten zonder vleesvervangers, maar waarbij het niet opvalt dat er geen vlees of vis inzit, bv. ovenschotels zoals lasagne, een paddestoelenrisotto, cannelloni, een goed vullende curry met bv kikkererwten. Meestal dus blijkbaar gerechten met veel kaas om het gebrek aan eiwitten wat te compenseren…

Zelf hou ik niet zo van vleesvervangers maar bijvoorbeeld quorn ‘gehakt’ kan wel heel lekker zijn en wat vulling geven in een ‘bolognese’ spaghettisaus. Qua burgers is het volgens mij heel persoonlijk, ik vind ze vaak wat droog waardoor je bij vleeseters (in mijn ervaring) meestal niet echt positieve reacties krijgt, omdat je op die manier blijft vergelijken met wat vervangen is.

2 likes

Niet zo streng zijn voor jezelf, elke dag zonder vlees is er eentje gewonnen :slight_smile: Mijn man doet het ook op die manier en ik ben ervan overtuigd dat dat de manier is waarop hij het al die andere dagen van de week volhoudt met mijn vegetarische keuken. Mocht iedereen al één dagje per week geen vlees eten, zou dat al zo’n enorme impact hebben op de wereld…

2 likes

Smaakt dit echt naar vis? Heb al 15 jaar geen vis meer gegeten dus soms komt de geur ervan heel hard binnen maar ik ben hier wel heel nieuwsgierig naar eigenlijk…

Ik vond het echt naar tonijn smaken ja! De smaak van echte tonijn is iets ‘sterker’ ofzo, en je ruikt ook niet echt vis, maar ik heb serieus even extra gecheckt of ik echt de goeie salade zat te eten.

Oh echt? Dat wist ik ook niet!

Goh, bijzonder! Benieuwd hoe ze die smaak dan plantaardig imiteren, misschien met zeewier, dat heeft toch een beetje een vissige smaak?

Thuis kook en eet ik bijna altijd vegetarisch. Soms ook plantaardig maar dat is dan toevallig. Als ik uiteten ga eet ik wel vlees of vis tenzij het vega eten op de kaart me lekkerder lijkt/ik er zin in heb.

Ik gebruik bijna geen vleesvervangers omdat ik het echt niet zo mis. Wat ik soms koop zijn die falafel burgers van Boon en voor sommige gerechten koop ik vega gehakt. Voor wok gerechten ga ik altijd voor tempeh, vind de structuur zo lekker. Iemand een lekker marinade recept voor tempeh?

Ik doe altijd lichte sojasaus, rijstazijn, ketchup, chili en gember. Soms sesam olie als ik het in huis heb. Het is een beetje zoet maar ik vind het zoooo lekker, echt mn favoriete tempeh marinade. Heb nu helemaal zin in tempeh

4 likes

Hebben jullie nog tips voor een leuke blog met vegetarische recepten? Ik ben echt zo inspiratieloos voor m’n weekmenu’s tegenwoordig. De pasta en rijst komt een beetje m’n neus uit. Ik lust verder alles, dus dat is makkelijk haha.