Het "Sjurrr, hoe moet ik dit veganizen?" topic

Okay… I fucking did it.

Dit is echt zo lekker!
Deze versie is met appelstroop en mosterd. Ik heb nog nooit zuurvlees gegeten dus ik ga voor de bereiding een authentiek recept zoeken en de azijn verminderen (omdat et niet gebruikt wordt om vlees mals te maken)

Ik ga de recepten wss voor het weekend goed uitschrijven dus voor wie dit wil maken, zorg dat je de volgende speciale ingredienten in huis hebt:

Jackfruit (in brine)
Glutenmeel
Gedroogde porcini of shiitake ( bij de toko)
Edelgist (maar dat is een vegan voorraadkastklassieker)

Deze zijn lastig in de winkel te vinden dus ik bestel het meestal online bij de notenshop en de webshop van amazing oriental. De vegan webshop veggiedeli verkoopt het ook!

13 likes

Ga deze ingrediënten in huis halen :tada:
Mijn moeder gebruikt trouwens peperkoek bij de bereiding van zuurvlees, maar appelstroop klinkt ook goed!

Ja! Volgens mij wordt peperkoek ook gebruikt om te binden. Ik gebruik daar zelf bloem voor maar heb peperkoek op de boodschappenlijst gezet!

1 like

Sorry dat ik dit topic helemaal onder spam, maar ik vroeg me af:

Zijn deze goed genoeg? Want dit is nu in de bonus bij de AH en voor mij dus makkelijker dan bestellen:

https://www.ah.nl/producten/product/wi164089/castellino-funghi-gedroogd-eekhoorntjesbrood?ds_kid=58700003793821851&gclid=Cj0KCQiA4aXiBRCRARIsAMBZGz-t2Lz3wtEq5LtyAEPN1aP-dn5-dKclifWsMjB8OLYyfybI_JefhAsaAmUYEALw_wcB

1 like

Ja die is prima, je moet het alleen even fijnmalen in een blender of zo!

1 like

Ik ga de basis nu gewoon even uitschrijven:

Edit: Kooktijd in de oven aangepast

Basisrecept

Lees het recept eerst even goed door!
Het makkelijkste is om het te mengen met een keukenmachine MAAR dit kan alleen met een speciaal plastic deegmes. Als jouw keukenmachine dat niet heeft gebruik dan gewoon een kom en je handen want anders wordt het sponzig :nauseated_face:

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 personen.

2 1/4 cup glutenmeel
2 blikken jackfruit
1 1/2 cup water met daarin 1 bouillonblokje opgelost
6 eetlepels edelgist
1 volle eetlepel fijngemalen porcini of shiitake
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel uienpoeder
2.5 eetlepel japanse sojasaus
3 eetlepels kokosolie

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Giet de jackfruit af en snij de harde stukjes eraf en verwijder de ronde zaadjes, je hebt alleen de draderige stukjes nodig. Trek deze met je vingers uit elkaar. Zet apart.
Verdeel het glutenmeel in 2 schaaltjes. 1 van 1 cup en 1 van 1 1/4 cup.
Meng alle ingredienten BEHALVE de jackfruit en glutenmeel door elkaar. Idealiter gebruik je een keukenmachine met deegmes hier voor maar het kan ook met de hand.
Meng het dan in een kom. Als alles gemengd is voeg je de jackfruit en 1 cup glutenmeel toe. 30 seconden in de keukenmachine of mengen met een spatel tot 1 geheel
Voeg de rest van het glutenmeel en zet de foodprocessor 2 minuten aan om te mengen. Of kneed 1.5 minuut met de hand om de gluten te activeren

Verdeel het deeg in 3 of 4 stukken en wikkel het stevig in aluminiumfolie. Doe er een 2e laag aluminiumfolie strak omheen. Dit zorgt ervoor dat de seitan zn vorm behoudt en niet luchtig wordt want dat ding wil uitzetten.

Doe de rollen 50 minuten in de oven. Check de seitan door de folie heen. Het moet stevig aanvoelen. Als het nog zacht is moet je het langer laten zitten.

Dit is de basis. Je kan het daarna bewaren in de vriezer voor 3 maanden of opeten. Voor stoofvlees kun je je favoriete recept aanhouden met iets minder water en minder tijd (15 minuten of zo). Zorg ervoor dat je je uien dan lekker bruin bakt voor de seitan erbij gaat.

7 likes

Ik zou bijna een keukenmachine aanschaffen hiervoor

Op zich het kneden niet superveel werk maar et is alleen een beetje plakkerig :sweat_smile:

Ik las even over het “gebruik je handen” heen. Mooi, weet ik weer wat ik volgende week elke dag ga eten!

1 like

Bonustip:

Als je aan het recept 2 eetlepels gerookt paprikapoeder toevoegt en het deeg in plattere rollen maak en de bovenkant inkerft heb je een goede basis voor spareribs. Gewoon die seitan na de oven insmeren met je favoriete marinade of bbqsaua en dan een kwartiertje in de oven doen!

2 likes

Ik zou eerder Alpro go on gebruiken misschien

2 likes

Deze is wel zuur maar smaakt heel erg naar amandel. Zou m niet gebruiken als vervanger voor Griekse yoghurt.

2 likes

Voor de liefhebbers van ‘aqua faba’, iemand al eens een pavlova “geveganized”?

De slagroom vervang ik door kokosroom goed stevig op te kloppen, dat lukt aardig, maar zo’n grote brok meringue namaken met aquafaba (aka kikkererwtenvocht), dat lukt me niet…

Wat ik nu doe?

ik klop aquafaba stijf met suiker, tot het echt zo’n marshmellow textuur wordt, en dan bak ik het in de oven zoals een gewone meringue voor pavlova (120°C). In het begin rijst de meringue mooi naar boven, maar na een half uur stort die in, en wordt het onderste helemaal vloeibaar (eigenlijk gewoon terug kikkererwtenvocht)…

ook bij kleine meringues heb ik dit probleem trouwens, al hou ik dan nog wel een krokant meringue korstje over (die ik dan maar opknabbel om mijn zoveelste failure te boven te komen)

Ik heb ook al geprobeerd om maïzena toe te voegen, bloemsuiker ipv kristalsuiker, ander merk kikkererwten, maar voorlopig nog geen succes. Iemand hier die wel vegan meringues kan nailen?

1 like

Wellicht niet helemaal het juiste topic, maarrrrr ik probeer wat meer plantaardig te eten. Deze week heb ik een salade voor naar het werk gemaakt met couscous, linzen, zoete puntpaprika, komkommer en lente ui. Met daaroverheen olijfolie, peterselie en peper en zout.

Nu is de smaak een beetje saai en normaal zou ik er feta doordoen. Iemand een tip wat ik er nog extra door zou kunnen doen? Of tips voor een dressing?

2 likes

Ik mis ook m’n feta! Maar tegenwoordig flikker ik overal maar hummus in. Die van de Lidl is lekker zoutig en stevig. Vooral die pittige is goed te doen. En zongedroogde tomaatjes!

1 like

De makkelijkste manier om een Griekse stijl yoghurt te maken is door het te laten uitlekken, denk ik. Neem een ongezoete plantaardige yoghurt en laat het 1,5 uur in een kaasdoek of theedoek uitlekken.
Zelf maken is ook altijd een optie. Je kunt dan als basis bijv. een blik kokosmelk nemen waar je alleen het solide gedeelte afschept. Vervolgens verwarm je het tot zo’n 40 graden en doe je er wat scheppen yoghurt of probiotica door en dat laat je dan in een schone glazen pot een nacht in de oven met het licht aan.

Alpro go on heb ik nog niet getest maar klinkt ook niet als een slecht idee!

@MtMeru Ik heb zelf ook vaak wisselend succes maar de beste vegan meringues eet ik altijd van @Dombo dus laten we haar even om advies vragen!

@Falafel Ik heb ergens in die topic bovenin een recept voor vegan feta maar sommige Albert Heijns verkopen het van Violife en die is heel netjes voor salades en zo!

6 likes

Mijn tips voor merengues:

Ik gebruik deze verhoudingen: sap van 1 blik kikkererwten (400 gram) en 200 gram suiker.

Verwarm de oven voor op 100 graden

Zorg dat je kom goed vetvrij is, je kan het eventueel nog afnemen met een stukje keukenpapier met citroensap. Klop de aquafaba met de mixer op tot het echt goed stijf is, je moet de kom op zijn kop kunnen houden en dan mag het er niet uitvallen. Dit kan wel even duren, je kan zo 15 minuten aan het kloppen zijn. Voeg dan voorzichtig de suiker toe, beetje bij beetje. Wees niet te enthousiast want als je te snel te veel toevoegt zakt het in. Blijf rustig de suiker toevoegen terwijl je klopt en zorg dat het goed stijf blijft.

Als alles gemengd is kan je kleine hoopjes maken op een bakplaat met bakpapier.

Schuif de merengues voor 1.5 uur in de oven. Zet dan de oven uit, laat de deur dicht (!), en laat de merengues nog 2 uur uitharden in de oven. Afhankelijk van je oven kan dit ook wat langer duren (bij een slechtere oven heb je langer nodig).

Dan zijn ze klaar!

Eigenlijk is de gouden tip dus: veel geduld en overal de tijd voor nemen. Als je te snel wil gaan, mislukt het snel. Heel lang kloppen, langzaam de suiker toevoegen en heel lang in de oven laten zitten. :biggrin:

1 like

Bedankt! de meeste van je tips pas ik al toe. Misschien moet ik nog langer kloppen. Ik heb ook schrik om het te ver te kloppen, zoals je met eiwit kan hebben.
Jouw meringues storten nooit in terwijl ze in de oven staan? Ik laat de ovendeur ook dicht, maar ik blijf door het raampje kijken als een soort ramptoerist:blush:

2 likes

Voor grote plakken merengue zoals pavlova gebruik ik ook nog wijnsteenpoeder naast alle andere ingrediënten die je al gebruikt.

1 like

Ik vind granaatappelpitjes, stukjes geroosterde zoete aardappel en pompoenpitjes altijd heel lekker door couscous achtige salades. En ik heb pas een keer als dressing hummus met appelciderazijn en wat goede olijfolie met elkaar gemengd, klein beetje water om het te verdunnen. Het smaakte een beetje naar mayo zelfs :heart_eyes:

3 likes