Klussen in huis-topic

Er was zo’n forum op het EGF, en ik kan hier niet vinden, maar iedereen kent het wel: Je wil een klus in huis doen, maar hoe pak je dat aan. Als je geen handige Harry in je familie of vriendenkring hebt, dan is een aanwijzing, een gedeelde ervaring prettig.
Dit topic is dus voor alle klusvragen, jouw beste klustips, etc!

Mijn eerste vraag is als volgt. Ik heb een rode Ikea Malm bedtafel, deze:

Ik wil deze al een tijdje in een andere kleur. Gewoon wit. Verven kan, maar de gladde acryltoplaag is krasgevoelig en dat gaat alleen met een goede primer. Het kan, maar ik heb een betere oplossing gevonden: plakfolie. Veel krasvaster en dat zou ook mooi moeten worden.

Op internet kom ik al wat goede tips tegen, maar zijn er hier ook ervaringsdeskundigen? Bijvoorbeeld met “nat” beplakken? Dan maak je het oppervlakte nat waar je op plakt, wrijft de lucht ertussen uit, en laat het zo drogen? Hoe wordt het het netst?

1 like

ik moet straks even mijn nota’s bekijken maar de meest veilige manier zoals ik het me herinner is dat je de tafel nat maakt met zeepwater, dan de folie er op plakt, dan kan je nog schuiven zonder problemen (tot het op droogt). Even wachten en dan de folie glad strijkt als het bijna droog is

2 likes

Goed topic! Ga hem in de gaten houden want ik heb best wat klusjes liggen maar voorlopig geen tijd.

1 like

Ja nat plakken is veel fijner! Wordt het veel strakker, licht vochtig maken met een doekje en dan plakken. Dan weer nat maken en met zo’n trekker voor ramen wassen er overheen gaan!

1 like

Ik zou hem met een goede krijtverf opschilderen (dat hecht overal op, alleen even licht opschuren) en dan afwerken met een waxlaag om hem waterafstotend te maken. Heb ik net gedaan met een malm-kast, die is zó mooi geworden!

2 likes

Ja foto nu alsjeblieft haha

4 likes

Here here, @anon31745129, photos, please!
Wat bedoel je met een waxlaag om af te werken? Heel benieuwd hierna. Ik ben nogal pietluttig, dus ik kan niet zo goed tegen een duidelijk “DYI” afgewerkt meubel, en dat is wel de indruk die ik kreeg van alle geverfde Malm-kasten op internet. Dus heel benieuwd naar jouw resultaat!

1 like

Ik heb nog een stomme tip, maar wellicht heeft iemand er wat aan. Als je een muur een aantal keer verft met een roller, komt er licht structuurtje in.

Als je dan op een later moment gaatjes in je muur vult, is deze plek gladder van structuur dan de rest van je muur en dat kan best opvallen. Wat mij hielp (wij hebben in ons huis wel duizenden gaten gevuld, want de vorige bewoner was erg van kleine frummeldingetjes ophangen) is door eerst met een kwast op de opgevulde, gladde plek verf te tamponeren zodat daar ook structuurtje overheen komt en dan pas de muur weer in zijn geheel opnieuw te verven met de roller.

Zodat je niet dit structuurverschil overhoudt:

4 likes

Ik heb zo geen foto, maar deze blogpost gebruikt als idee: http://www.maisonmansion.nl/malm-goes-milk-paint/. Maar dan dus met krijtverf, want de verf die zij gebruikt is drama om aan te maken (poederverf), maak je te veel aan dan kun je het niet bewaren, en er moest primer door, wat bij krijtverf dus niet hoeft.

Oh ja, als waxlaag: ik heb eerst (met een standaard verfkwast) blanke wax gedaan en daarna gespeelt met bruine en witte verf zodat het echt een oudere kast lijkt. Omdat de verf erg poreus is moet er eerst blank over, anders worden de bruin en wit echt vlekken (trekt er direct in). Met een basislaag er over heb je genoeg tijd om het mooi te verspreiden en echt te laten lijken. Na ongeveer een 10 minuten is het helemaal droog en ingetrokken en waterafstotens (met een subtiel glanslaagje)

Als ik het niet vergeet maak ik komend weekend (daglicht) een foto.

Heeft iemand hier ooit al eens zelf een kast gemaakt? Ik loop al de hele zomer met een idee in mijn hoofd, maar het materiaal is best duur en ik ben bang dat ik het dan scheef in elkaar steek waardoor het nergens op lijkt…

@anon31745129 beetje crappy foto maar dit is hem geworden. De onderste lades wil ik nog een keer waxen want die vind ik te licht, de linker bovenin vind ik het mooist, zo wil ik de rest ook. En er moeten nog leuke knoppen of handgrepen aan maar daar ben ik nog naar op zoek. In de bouwmarkt is het het allemaal net niet. Hij is irl trouwens net een tikje donkerder dan op de foto.

3 likes

Wat voor een kast moet het worden dan? Heb je een tekening?

Yes heb ik gemaakt! Ik laad hem vanavond even op als ik het niet vergeet

1 like
foto tekening kast idee

Bij deze! @ShowStopper

Amateuristisch, i know, eerste keer dat ik zo iets doe :joy:

1 like

Ik weet niet wat je precies zoekt en misschien heb je er al lang gekeken, maar de Xenos heeft meestal ook allerlei knoppen!

1 like

Dit is prima zef te doen, zou alle stukken bij de bouwmarkt laten zagen. Maar gezien het een vrij standaard model is zou je denken dat je zoiets wel kan vinden in de winkel.

Ja dat was mijn plan! Goh het gaat vooral om de rotan webbing (ik wil dus de deurtjes en zijkant in die webbing hebben) en die vind ik niet in de winkel.

Beetje dit idee

https://www.pinterest.com/pin/141722719509264076/

Ooh de pinterest link doet het niet bij mij, maar bedoel je deze?

Hee ik wil ook nog iets maken met rotan webbing! Een paar jaar geleden heb ik zelf een kast gemaakt, maar wel heel anders dan wat jij in gedachten hebt. Ik heb losse vakken van underlayment gemaakt die je steeds kunt herindelen.

Mijn tip: Wil je een echt goede kast die niet scheef wordt, maak hem dan niet met mdf. Dat kan nog wel eens scheef zijn. Die van mij vertoont mega veel spleten en kieren, maar dat maakt die van mij juist charmant vind ik.

Tip voor tekeningen en plannen: Ana White!!!

http://www.ana-white.com/plancatalog

Is vaak niet mijn stijl, maar in de afwerking kun je natuurlijk je eigen ding doen. Zij heeft wel echt goede werkbeschrijvingen. Op pinterest vind je ook heel veel van haar. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘Ana White dresser’

Daarnaast heeft karwei ook best goede werkbeschrijvingen. Deze vind je vooral via pinterest (bijv. hier: https://nl.pinterest.com/karwei/karwei-maak-het-uniek/ )of in samenwerking met VTwonen.
https://www.vtwonen.nl/inspiratie/diy/ --> Bij de ‘gezien op tv’ dingen sta\an goede werkbeschrijvingen voor kasten e.d.
Edit: Dit zocht ik van karwei: https://www.karwei.nl/advies/mooi-diy-idee

2 likes