Update maart 2021

Update maart 2021

Achter de schermen is er hard gewerkt om het forum uit te breiden met nieuwe functies. Ook zijn er wat wijzigingen. Hieronder vinden jullie welke dat zijn.

Opschoning topics

Voor de overzichtelijkheid van het forum wordt de komende tijd een aantal topics verwijderd die maar heel weinig reacties hebben en waarin lange tijd niet in is gereageerd.

Categorie Culinair

In de categorie ‘Culinair’ zijn een paar wijzigingen:

 • Het topic ‘Plantaardig/vegan eten’ is voortaan weer alleen voor posts over eten.
  Om andere aspecten van vegan eten te bespreken is het Vegan discussietopic nieuw leven ingeblazen. Enkele posts hierover zijn naar dit topic verplaatst.
  Vriendelijk verzoek dus om posts over eten in Plantaardig/vegan eten te plaatsen en overige posts in het discussietopic.

 • Er is een nieuw topic specifiek voor goedkope recepten: Budgetrecepten.
  Posts uit het budget-en besparingstopic met zulke recepten zijn hierheen verplaatst. Het budget-en-besparingstopic is verder voor algemene tips en gesprekken over besparen.

 • De topictitel ‘Lekkere recepten’ is gewijzigd in ‘Favoriete recepten’.

Wjekw topic

We merken dat het door de grote hoeveelheid posts voor velen moeilijk behapbaar is om het wjekw-topic bij te houden. Daarom gaan we er wat meer op toezien dat berichten in toepasselijke topics worden geplaatst. We willen jullie vragen hier rekening mee te houden en niet alles uit automatisme in wjekw te plaatsen, maar er even bij stil te staan of wat je wilt posten niet in een specifiek topic past.
Posts in wjekw waarbij dat het geval is, kunnen worden verplaatst. Wanneer er een post van je wordt verplaatst, krijg je daar een notificatie van.

Drugstopic, dronken-topic en drugs/alcoholgerelateerde posts

Als forumbeheer vinden we het niet wenselijk als van drugs- en alcoholgerelateerde posts een stimulerende werking uitgaat op het gebruik hiervan.
Omdat de grenzen te vaag zijn om in zijn algemeenheid te bepalen wat we verantwoord vinden, hebben we besloten deze topics helemaal te verwijderen.
NB: het is uiteraard niet de bedoeling om deze discussies elders op het forum voort te zetten. Drugs- en alcoholgerelateerde posts die wij als beheerders als onverantwoord beschouwen, zullen worden verwijderd.

Crossposten

De laatste tijd hebben we meermaals mensen aangesproken op het punt ‘crossposten’ uit de Huisregels (“Crossposten (hetzelfde bericht in meerdere topics plaatsen) is niet toegestaan.”).
We verzoeken jullie om je hier aan te houden. Ook is het niet wenselijk om nagenoeg hetzelfde bericht te herhalen of hetzelfde bericht nogmaals in het oorspronkelijke topic te plaatsen.

Delen van betaalde artikelen

Onlangs is de (on)wenselijkheid van het delen van betaalde artikelen ter sprake gekomen.
We hebben besloten hiervoor dezelfde regel aan te houden als die over het delen van privé-gesprekken: in eigen woorden navertellen mag, integraal overnemen niet.

Themes

Ten behoeve van de beheerbaarheid hebben we het aantal beschikbare themes teruggebracht. We hebben geïnventariseerd welke themes het minst worden gebruikt en deze zijn komen te vervallen.
Het gaat om Battle axe, graceful en Vincent.
Material Design for Discourse blijft, omdat deze als voordeel heeft ook op mobiel een link naar de reacties op posts te tonen.
Mocht jouw theme zijn komen te vervallen, krijg je het default theme. Wil je dit wijzigen, vind je dit in je accountvoorkeuren onder Interface.

Nieuwe functionaliteit

 • Do not disturb functie

Deze nieuwe feature kun je gebruiken wanneer je even geen notificaties, pushmeldingen en e-mails wilt ontvangen. Deze kun je voor een periode van 30 minuten, een of twee uur of tot de volgende dag instellen. Je vindt dit via je avatar onder Voorkeuren/Preferences.

 • Editen van bijgevoegde foto’s

Er is nu voor desktop een beperkte edit-mogelijkheid voor bijgevoegde foto’s beschikbaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld bijschriften bijvoegen en gedeelten highlighten. Ook kun je hiermee foto’s aanpassen waarbij de privacy van afgebeelde personen in het geding is.
Klik om dit te gebruiken in het preview-venster op de foto, dan verschijnt het menu met de opties.

Edit: helaas blijkt hiermee een probleem op te treden dat in tests niet naar voren is gekomen. Totdat dit is opgelost is deze functie uitgeschakeld.

 • Gedeelde (wiki) posts

Op verzoek kunnen de moderators van een bericht een wiki post maken. Dit houdt in dat de post niet alleen door de poster, maar door iedereen te bewerken wordt. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer er informatie in een beginpost wordt verzameld, zoals laatst in het baktopic besproken.

 • Uitbreiding like-functie

Voortaan zijn er meer mogelijkheden dan alleen het hartje om een bericht te liken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ook uiting geven aan verbazing of een ‘hug’ uitdelen.

 • Uitbreiding persoonlijke berichten-functionaliteit

Indien gewenst kun je het nu zo instellen, dat pm’s in een chat-achtig venster worden getoond. Je krijgt hierbij een apart envelopje in de header met daarin het aantal nieuwe berichten. Op desktop heeft dit het voordeel dat je niet heen en weer hoeft te gaan tussen het openbare deel van het forum en je persoonlijke berichten. Je vindt dit in je voorkeuren onder Interface:
Enable messages menu in header.
Als je hier niet voor kiest zien de persoonlijke berichten er anders uit dan openbare berichten, namelijk als een tekstballon. Zo kun je makkelijk onderscheid maken tussen openbare en persoonlijke berichten.

Tot slot…

willen we jullie hartelijk danken voor de oplettendheid met betrekking tot ongewenste reclameberichten.
Dankzij jullie meldingen kunnen we met tevredenheid vaststellen dat het goed lukt om het forum spamvrij te houden.

212 likes